Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 32 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Државни дуг САД прешао 22 билиона долара

Државни дуг САД прешао 22 билиона долара 13 Feb 2019 22:37 #2237

РТ: Историјски: Државни дуг САД прешао 22 билиона долара
13.02.2019.

Амерички државни дуг је порастао изнад 22 билиона долара. Предвиђа се да ће се наставити повећавати за билион сваке године током наредне деценије, због трошкова за пензије и здравствену заштиту за такозване „бејби бумерсе“ (генерације рођене између 1946. и 1964.), који одлазе у пензију.

Министарство финансија САД је објавило извештај у којем се наводи да јавни дуг износи 22,01 билион долара. Укупни буџетски дефицит повећан је за 2,06 билиона долара од када је председник Доналд Трамп преузео дужност председника у јануару 2017. године.

Канцеларија за буџет Конгреса САД предвиђа да ће дефицит за фискалну годину 2019. износити 897 милијарди долара, што је 15 одсто више у односу на прошлогодишњих 779 милијарди долара – и више од укупног буџета Пентагона, ради поређења. Канцеларија је проценила да ће се дефицит наставити повећавати за један билион долара годишње, почевши од 2022. године, због раста трошкова програма за остваривање права, као што су социјално осигурање и здравствена заштита.

Дефицит се скоро удвостручио током администрације председника Барака Обаме, који је порастао за 9,3 билиона долара, када је Федерална резерва укључила масовне програме „квантитативног олакшавања“ како би спасила финансијски сектор од колапса 2008. године.
Нови рекорд износа дуга „још је један тужан подсетник на неопростиву политику коју наши лидери настављају да проводе и остављају за следећу генерацију“, саопштили су Џуд Грег
и Едвард Рендел, копредседавајући кампање за смањење дуга Одбора за одговорни савезни буџет.

Један од експерта је истакао да само садашње неисфинансиране обавезе износе преко 500 процената прошлогодишњег бруто домаћег производа, а њихово плаћање би захтевало 10 посто БДП-а више од пет деценија, што је мало вероватно да ће се догодити у најбољем случају.
Још лоших вести дошло је од стране банке Федералних резерви у Њу Јорку, која је у уторак објавила износ дуга и кредитни извештај за физичка лица – Американаца, а који је достигао рекордних 13,5 билиона долара крајем 2018. године.
Иако је хипотекарни дуг по први пут у последње две године опао, позајмљивање са кредитних картица је било на нивоу од 870 милијарди долара, а који су достигнути пре кризе из 2008. године.
vostok.rs
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.101 seconds
Powered by Kunena Forum ::