Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 128 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Рајске птице из Вишњице

Рајске птице из Вишњице 17 Aug 2019 17:21 #2295

Пропусти при именовању београдских улица се настављају. Нови дупликати су улице са именима Ђоке Крстића – Ђорђа Крстића, Жупана Властимира – Кнеза Властимира, Белимарковићева – Јована Белимарковића, Војводе Миленка – Миленка Стојковића, Змаја од Ноћаја – Стојана Чупића, Светоандрејска – Сентандрејска, Генерала Штурма – Павла Јуришића Штурма, Кнеза од Семберије – Кнеза Иве од Семберије, Катићева – Јанка Катића. Чувени Валтер „у цугу” добија дупликат (Валтерова, Звездара – Владимира Перића, Железник), као и Тибор Церна, херој са Кошара (Командира Церне, Мали Мокри Луг – граматички неправилно Улица Тибор Церне, Браће Јерковић).

За Ученичку улицу у Крњачи пише да је користе ђаци када иду пешке у школу у Јајинцима. За Јована Смиљанића да је рођен 1889, учесник балканских и Првог светског рата, а био управник Београда 1865–1866. За Милановачку да је названа по граду Милановцу, који не постоји. Горњи Милановац већ има улицу у Београду, Доњи нема. Нова граматичка чуда су улице Енрика Паћија (уместо Пација; аутор споменика кнезу Михаилу), Бешановачка (по Бешеновачком језеру), Жана Сибелијуса (уместо традиционалног Јана), Хуана Антониа Самарана (уместо Антонија). Огрешили смо се о Тимотија Џона Бајфорда за живота, а сада настављамо, па добија улицу без падежа, са погрешним презименом – Тимоти Џона Бајфорта. Питам се, питам колико писмених седи у комисији.

Ту су и не(у)обич(аје)не верзије: Топличина (поред две Топличке, исправна варијанта по правопису) и Јухорова (поред постојеће Јухорске; као да су Топлица и Јухор особе), Посавинска (Посавска већ постоји, такође по правопису), Поцеринска или Влах-Бате Орлића. Крњача баш није позната по драгуљима или мирисима (и поред расадника), али сада има улице Алпских ружа, Ћилибара, Жада, Јасписа, Лаписа, Сунчевог камена. Мој фаворит је ипак у Вишњици: Улица рајских птица.

Драган Марковић,
Београд

www.politika.rs/scc/clanak/435785/Rajske-ptice-iz-Visnjice

Коментари12
Sinisa Stojcicпре 19 сати
Te komisije ne znaju o kojim se ljudima radi. To na njihovim privatnim fakultetima se ne uci
|
mirjana radeticпре један дан
Lepo je imati ulicu rajskih ptica, ali bih volela da nadležni kažu ko je Fotina Pejović koja takodje u Visnjici ima ulicu. Prvo se zvala Fatima, za koju se takodje nije znalo ko je i šta je, pa su joj posle promenili slovo .
|
Братимирпре један дан
Мирјана: "U Jajincima, kod Beograda (19 септембра 1941.) streljan 61 zatočenik iz Banjičkog logora. Tada je streljana i prva grupa od 20 žena-zatočenica logora. Među streljanim logorašicama, nalazile su se: Rašela Baruh-Simić (1914-1941), Marijana Gregoran (1921-1941), Ljubica Velebit (1912-1941), Fatima Pejović i Juliška Salaj, tekstilne radnice iz Beograda." У логорима су 1941. углавном били припадници антифашистичког покрета, па претпостављам да је и Фатима била једна од њих.
Братимирпре 2 дана
По народном предању, негде на периферији Београда постоји „улица Кнеза Михајла" (владара Захумља!?) у којој је већина кућа подигнут без грађевинске дозволе.
|
Улица Ћукавацапре 2 дана
Улица ћукаваца би требало да се назове ова , улица код нас.
|
Црнипре један дан
То ли због Столета, 2015.годину, и пљескања рукама када је плашио ћукавце и околину!?
Козјерапре 2 дана
Одличан текст. Ја лично, мада сам свестан да већина неће делити моје мишљење, највише волим називе који су спонтано настали или који имају неке везе с тиме шта се у тој улици налази или се налазило, или можда догодило. А називе по личностима оправдавам једино ако су те личности заиста и живеле у тим улицама или је њихова делатност на неки начин била везана за те улице.
|
Dragan Jaćimovićпре 2 дана
Da dodamo još i ono najčuvenije "Most na Adi", umesto Most preko Ade kako je jedino i pravilno...
|
Дуленцепре 2 дана
"Лоше вријеме, за нас рајске птице, мало слатког шећера за вене, гадно стоје ствари моје луче, не рачунај на мене"...
|
Саша Микићпре 2 дана
Слажем се са вама у потпуности, само имате један пропуст. Топличина је названа по Милану Топлици. На ову тему се може још пуно тога написати. Свака власт жели да остави неког трага, па макар у називима улица. Тако су избачени називи по комунистима и враћени називи који немају никаквог посебног значаја, нпр. улица Марка Орешковића у Шевина. Друге су за кратко време промениле пар пута име. Улица Јакуба Кубуровића у Прилаз, да би пре неколико месеци добила назив Теодора Херцла. А народ све то плаћа
|
Саша Микићпре 2 дана
Е, онда су стварно ''помешали лончиће''. Квалификовали су се за рад на Википедији, јер само тамо могу се наћи такви ''бисери''. Извињавам се вама, господине Марковићу, што сам помислио да сте помешали појмове.
Драган Марковићпре 2 дана
Поштовани господине Микићу, то бих и ја помислио за Топличину улицу да у образложењу у Службеном листу Града Београда не пише да је улица добила име по "области у Јужној Србији и истоименој реци".
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.106 seconds
Powered by Kunena Forum ::