Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas928
Juče672
Ove nedelje2333
Ovog meseca5237
UKUPNO834544

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 9 guests and no members online

   

 

 

 

Foto P. Milošević

 

РЕЖИСЕРА Емира Кустурицу, фронтмена групе „Рибља чорба“ Борислава Бору Ђорђевића, као и руског вајара Александра Рукавишњикова, аутора споменика Стефану Немањи, недавно откривеном у Београду, председник Александар Вучић одликоваће ове године за Дан државности.
Међу добитницима сретењских признања, како сазнајемо, јесте и патријарх московски и све Русије Кирил. Њега ће председник Вучић одликовати Орденом Републике Србије на великој огрлици за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње. Орденом Републике Србије на ленти председник ће одликовати Јурија Борисова, заменика председника Владе РФ и Прокописа Павлопулоса, бившег председника Грчке.

 

Орденом српске заставе првог степена одликовани су Никос Христодулидис, шеф дипломатије Кипра и пекиншки Институт за генетска истраживања. Сретењски орден првог степена припао је Православном богословском факултету УБ и глумачкој легенци Александру Берчеку, док је Сретењски орден другог степена заслужио књижевник Перо Зубац.

 

Орден Карађорђеве звезде првог степена засијаће на грудима редитеља Предрага Гаге Антонијевића, музичара Стефана Миленковића, Горана Бреговића, Момчила Бајагића Бајаге, као и сликара Милана Цилета Маринковића и оперске диве Јадранке Јовановић. Орденом Карађорђеве звезде другог степена награђен је проф. др Мирослав Вукосављевић, начелник ВМА, а Орден Карађорђеве звезде трећег степена, поред осталих, добила је сценаристкиња „Даре из Јасеновца“ Наташа Дракулић.

 

Устаљена је традиција да председник на Дан државности Србије уручује одликовања заслужним појединцима, институцијама, удружењима, из области културе, образовања, медицине, привреде, спорта, науке, дипломатије…

 

Међу досадашњим лауреатима био је и велики број страних државника, па је тако прошле године орден на ленти добио председник Чешке Милош Земан, 2019. бугарски премијер Бојко Борисов, а годину раније председници Кипра и Казахстана, Никос Анастасијадис и Нурсултан Назарбајев.

 

На овај празник прошле године одликовани су и аустријски књижевник и нобеловац Петер Хандке, академик Душан Ковачевић, редитељ Ђорђе Кадијевић, писац Милован Витезовић, археолог Марко Поповић, глумица Мира Бањац, Медицинском факултет Универзитета у Београду, „Политикин забавник“, Спортско друштво Раднички…

 

Иначе, шеф српске државе висока одликовања заслужним појединцима и институцијама доделио је ванредно и пре три месеца, на Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембра, а награђивани су они који су се истакли у борби против ковида 19. На листи добитника тада су били доктори Предраг Кон, Мијомир Пелемиш, Срђа Јанковић, Бранислав Тиодоровић, Даница Грујичић, Горан Стевановић, Марија Здравковић, Ивана Милошевић, Радмило Јанковић, Небојша Лађевић, а постхумно је одликовано и 13 лекара.

 

Премијер Луксембурга Гзавије Бетел и Николај Мухин, руски академик, аутор мозаика у Храму Светог Саве, такође су били на листи награђених. Одликовања су добили и многобројни припадници војске и полиције који су такође дали свој максимум у борби са опаком заразном болешћу.

 

МЕДАЉЕ

 

ЗЛАТНОМ медаљом за заслуге одликовани су Марина Абрамовић, проф. др Драган Симеуновић, проф. др Жан-Пол Блед, проф. др Драган Станић, Иван Негришорац…

 

Овим признањем постхумно су одликовани наши великани Гордан Михић и Иван Бекјарев.

 

novosti.rs

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.