Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1782
Juče1097
Ove nedelje4284
Ovog meseca7188
UKUPNO836495

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 67 guests and no members online

   
 

 

Avion sa tovarom od milion doza kineske vakcine Sinofarm sleteo je na beogradski aerodrom Nikola Tesla, a dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je najavio da će od ponedeljka stići još novih 19.500 vakcina "Fajzer", a u utorak 250.000 "Sputnjik V". Najavio je i da će novinari biti uvršteni na prioritetnu listu za vakcinaciju.

Avion je sleteo oko 9.50. Dočekali su ga pored Vučića, i ministar Zlatibor Lončar, šef BIA Bratilsav Gašić, kao i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

 

N1

 

Vakcine su dopremljene u 10 kontejnera, a 125.000 vakcina stane u jedan kontejner, rekao je Vučić na aerodromu. On je u zahvalio predseniku Kine Si Đinpingu ali i ambasadorki Kine na ovom veoma važnom poslu za Srbiju.

 

On je najavio da će u narednih sedam osam dana primiti upravo kinesku vakcinu kako bi pokazao da je ona bezbedna za stanovništvo.

 

Vučić je najavio da će u ponedeljak u Srbiju stići novih 19.500 vakcina „Fajzer“, a u utorak 250.000 „Sputnjik V“ vakcine.

 

Zahvalio je predsedniku Siju ne samo na korektnosti, nego i na prijateljstvu jer su nam, kaže, poslali milion doza što nije lako učiniti. Kaže i da je za sve što je molio od Sija, od Železare pa do drugih stvari, on imao razumevanja za našu zemlju i pomagao nesebično.

 

 

Rekao je i da zamolio premijerku i ministra Lončara da se na prioritetnu listu stave i novinari i da će od ponedeljka i utorka novinari moći da se vakcinišu odmah, pošto rade na terenu – da ne ugrožavaju svoje bližnje i sagovornike.

 

„Ono što pobeđuje koronu su vakcine, one su važne za zdravlje,  a pod dva važna je ekonomija, gledaćemo što pre da se vratimo u normalan život, da radimo više“, rekao je Vučić i dodao da je jedna deo ljudi radio više tokom pandemije, kao što su lekari, ali da moramo svi da radimo više da bismo zemlju pokrenuli i da bismo i 2021. i 2022 bili prvi po rastu u Evropi.

 

Vučić je rekao i da ga brinu novi sojevi virusa koji dolaze iz Britanije i Južne Afrike i zato je strahovito važno da se ubrza vakcinacija u Srbiji. On je zamolio ministra Lončara da od utorka krene vakcinacija bukvalno svuda i da se u najudaljenije delove zemlje vakcina pošalje.

 

To je, kaže, važno i da bismo osnažili našu ekonomiju i počeli da radimo.

 

Pregovori i oko vakcine AstraZeneka

 

Vučić je najavio da se pregovara sa Kovaksom i oko AstraZenekine vakcine i da očekuje da će u Srbiji „biti pet-šest vrsta vakcina do juna, jula“.

 

Upitan za proceduru izdavanje dozvola za kinesku vakcinu, Vučić je rekao da prema onome što se raspitao, nema velike razlike u proceduri.

 

Istakao je da su od kineske strane tražili mnogo dokumentacije i stizale su hiljade stranica dokumenata, „znajući kampanje koje se kod nas vode ne samo protiv vakcine već protiv bilo čega“.

 

„Mi smo tražili dokumentaciju, ali nismo učestvovali u trećoj fazi testiranja u kojoj su učestvovale mnoge zemlje da ne bi građani rekli – praviš kuniće od nas. Čekali smo da Kina da svoju registraciju i dozvole, a kad to Kina da, onda je to ozbiljna garancija, istovremeno smo uzimali dokumentacije i rešenje i šta sve sadrži“, rekao je Vučić.

 

Dodao je da je za njega bio „važan podatak da je šeik Dubaija primio kinesku vakcinu“ i da to dokazuje koliko je kvalitetna, što se pokazalo i u mnogim zemljama.

 

On je izrazio očekivanje da će Agencija za lekove narednih dana dati dozvolu za vakcinu kada završi čitanje dokumentacije, pošto ih je molio da to rade danonoćno, kao i da će završiti testiranja pošto su im već poslate velike količine doza na testiranje.

 

Vučić je preneo i da se uskoro očekuje da kineska vakcina bude dozvoljena i za decu od tri do 17 godina.

 

Kineska „Sinofarm“ je treća vakcina koja će biti u upotrebi u Srbiji, nakon „Fajzerove“ i ruske „Sputnjik VE“.

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.