Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1660
Juče2206
Ove nedelje6368
Ovog meseca9272
UKUPNO838579

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 27 guests and no members online

   

Швајцарски франци

© CC0 / Пиксабеј
Економија

Прва пресуда за ништавост валутне клаузуле у швајцарским францима донета је након става Врховног суда од прошле године.  Суд је пресудио да банка дужнику мора да врати разлику од 2.450.000 динара. 

Како се наводи на сајту „Ефективе”, ово је прва првостепена пресуда која се у потпуности ослања на став Врховног касационог суда, који је предвидео ништавост валутне клаузуле у швајцарским францима и њену конверзију у евро. 

Ради се о кредиту из 2007. године, који је подигнут у износу од 85.000 швајцарских франака. Налазом вештака је утврђено да је корисник на име отплате кредита укупно вратио износ од 10.800.000 динара, а да би индексацијом тог кредита у евро, за исти период отплате вратио око 8.350.000 динара. 

„У наредном периоду очекујемо још оваквих пресуда, с обзиром да се ради о правном питању за које је Врховни суд заузео јасан став о недозвољености уговарања валутне клаузуле у швајцарским францима“, наводи се на сајту „Ефективе“. 

Спор овог типа могу да покрену сви корисници кредита у францима, физичка и правна лица и предузетници, за било који тип кредита (стамбени, хипотекарни, бизнис, потрошачки), под условом да нису прихватили закон о конверзији, тј. да је кредит у целости отплаћен (својевољно или принудним путем, пленидбом стана) пре доношења Закона, преноси Б92.

https://sptnkne.ws/CyUR

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.