Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1970
Juče1097
Ove nedelje4472
Ovog meseca7376
UKUPNO836683

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 124 guests and no members online

   

Дачић: Београд чврсто стоји иза права српског народа и Српске православне цркве у Црној Гори

Ђукановић "игра на карту окупљања већине" на антисрпској политици и додао да је она "дубоко погрешна", јер су Србија и Црна Гора "двије најближе земље на свијету"

1
 
Ivica Dačić
Ивица Дачић

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да Београд чврсто стоји иза права српског народа и Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори и да ће искористити сва дипломатска средства да им помогне.

Надамо се да неће доћи до отимања српских светиња, јер то може да изазове огромне сукобе, не само у Црној Гори, него може да се прелије на цео регион. Ми ћемо вући потезе у покушају да сачувамо мир и интересе српског народа, српске светиње, СПЦ и њену имовину„, рекао је Дачић на РТС-у, коментаришући тензије поводом усвајања Закона о слободи вjероисповијести у црногорском парламенту.

Дачић је казао да је његово министарство у данашњем саопштењу „изразило забринутост“ због дешавања у Црној Гори поводом усвајања Закона о слободи вероисповести, „донијетог без консултација и уз противљење СПЦ, највеће вјерске заједнице у тој земљи“ и додао да држава Србија има контакте с представницима српских партија и СПЦ у Црној Гори.

Није само српски народ тај који СПЦ сматра једином канонском црквом у Црној Гори, то је и велики број оних који се изјашњавају као Црногорци. Ниједна друга православна црква не признаје самопроглашену Црногорску православну цркву. Надамо се да ће разум превладати, да неће бити изазивања сукоба„, навео је шеф српске дипломатије.

Додао је да је предсједник Србије Александар Вучић пре неколико дана звао црногорског предсједника Мила Ђукановића и скренуо му пажњу да Београд са великом забринутошћу прати дешавања у Црној Гори и да има и моралну и уставну обавезу да брине о правима Срба који живе ван Србије, преноси Бета.

 

Ми апелујемо на мир, да не буде сукоба и инцидената, и апелујемо на јединство српског народа„, рекао је Дачић.

Он је оцијенио да Ђукановић „игра на карту окупљања већине“ на антисрпској политици и додао да је она „дубоко погрешна“, јер су Србија и Црна Гора „двије најближе земље на свијету“.

Не знам шта га је натјерало на овако нешто и мислим да је то веома лош потез, али у питању је друга држава. Ми се не мијешамо у њихове унутрашње ствари, али нас интересују права нашег народа. Као што је рекао и предсједник Вучић мирно, паметно и без изазивања сукоба. Не вјерујем да ће било ко смјети да крене на светиње ако му је ишта свето„, казао је Дачић.

https://www.in4s.net/dacic-beograd-cvrsto-stoji-iza-prava-srpskog-naroda-i-srpske-pravoslavne-crkve-u-crnoj-gori/

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.