Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 19 guests and no members online

   

Бјелосвјетске заразе-Трампов рат силиконској корона жандармерији

Амерички предсједник Доналд Трамп у четвртак је потписао Извршну уредбу о ограничавању заштите друштвених мрежа од законске одговорности за садржај који постављају њихови корисници

 

 

Доналд Трамп

 

Према АП, он је оценио да је „без преседана у америчкој историји да тако мали број корпорација контролише тако велику сферу људске интеракције“.

 

Велики рат је на видику а повод је био врхунац омаловажавања председника САД од компаније Твитер који је његово обраћање на мрежи од 26. маја: ”НЕМА НАЧИНА (ЗЕРО!) Да ће гласачки листићи који би стизали поштом (на потенцијалним изборима у државама под Короном а за које се залажу демократе) били ништа мање од суштинске превара“-оценио лажном вести.

 

 

Модератор Твитера, председников став о изборима означио је упозорењем „потенцијална заблуда“ (поступак уведен на мрежу неколико недеља раније као одговор на дезинформације о пандемији ЦОВИД-19) .

 

Додатни шамар Твитер је ударио председнику линкујући Трампове пратиоце са посебном страницом на свом Вебу где наводно ”анализира и проверава чињеница из ранијих његових наступа ,на ЦНН и Вашингтон Пост-у а за које компанија процењују да су ”заблуде”

 

 

Чиме прети Трамп када позива на одговорност за садржају на мрежама?

 

Одоговор је амерички прост и могао би скупо да кошта.

 

Намера председника је да и пребогате друштвене мреже уведе у правни систем који важи за сва физичка и већину правних лица, а ”познанија права” моћнике из Силиконске долине довела би у опасност да стану пред судове увек када се огреше о истинитост информација које преносе.

 

 

То је последње на шта ће пристати.

 

До сада, ”мрежама” је имунитет давао Параграф 230 Закона о телекомуникацијама и комуникацијама из 1996.У њега је стао значајан део законодавства о Интернету у Сједињеним Државама и пружао је заштиту од одговорности за провајдере и кориснике „интерактивног рачунарског сервиса“ који објављују информације које дају трећи корисници:

 

-”Ниједан провајдер или корисник интерактивне рачунарске услуге не може се сматрати издавачем или говорником било које информације коју пружи други провајдер информативног садржаја”-гласи кључни пасус.

 

Трамп упозорава силиконске моћнике како су :Увођењем цензуре на својим мрежама постали Издавачи садржаја што је наравно потпуна друга ствар.

 

Двадесет шест ријечи више не важи?

 

Кључни параграф 230 закона о телекомуникацијма САД броји 26 речи и за њих постоји фраза: ” Двадесет и шест речи које су створиле интернет „! Председников ”удар”на 26 речи у ствари полази из Првог амандмана на Устав САД-Штампа је слободна.(Bill of Rights)

 

Сукоб ”друштвених мрежа”са Трамповом администрацијом има дугачку историју.Пре него што је 28 маја потписао Извршни налог председник је образложио:

 

„Мала шачица монопола на друштвеним медијима контролише огроман део свих јавних и приватних комуникација у Сједињеним Државама. Они су имали неконтролисану моћ да цензуришу, ограничавају, уређују, обликују, скривају, мењају, било који облик комуникације између грађана и велике јавне публике. …

 

Својим одлукама они уклањају увредљиве материјале ”у доброј вери” док су судови тумачили важећи закон ”у доброј вери”.Извршна одлука успоставља услове за одузимање такве вере.Ако су медијске компаније показале пристрасност у начину уклањања материјала са платформе , платформи следује одговорност за садржај. Да ли је медијска платформа била пристрасна утврдило би Министарство правде уз консултације са државним адвокатима , на основу мера које одређује Министарство трговине и Федерална комисија за комуникације. !

 

Обраћање Доналда Трампа од четвртка потенцијално има историјски значај:

 

”Слобода говора је основа америчке демократије. Наши оци-оснивачи заштитили су ово свето право Првим амандманом устава. Слобода изражавања и расправе идеја је темељ свих наших права као слободног народа. У земљи која већ дуго негује слободу изражавања, не можемо дозволити ограниченом броју интернетских платформи да одаберу говор којем Американци могу приступити и преносити га. Ова пракса је у основи неамеричка и антидемократска.

 

Када велике, снажне компаније за друштвене медије цензуришу мишљења са којима се не слажу, они узимају опасну моћ. Престају да функционишу као пасивне огласне табле и требало би их посматрати и третирати као креаторе садржаја.

 

Твитер, Фејсбук, Инстаграм и Јутјуб имају огромну, и досад невиђену снагу за обликовање интерпретације јавних догађаја;Цензуришу,бришу,скривају информације и намећу шта људи треба а шта не треба да виде ….

 

Десетине хиљада Американаца пријавило је, између осталог, забрињавајуће понашање, интернетских платформи које означавају садржај као неприкладан, иако то не крши ниједан услов за тако нешто.Ненајављено се уносе необјашњиве промене на садржајима непоштују се одређена гледишта,бришу се цели садржаји и налозиа без икаквог упозорења, образложења и последица…

 

Армија малих Жданова из срца дубоке државе

 

Компаније за друштвене медије изградиле су огроман апарат за цензуру, попуњен армијом „рецензената садржаја“, способних за неприметно праћење или праћење и блокирање милиона ”пакета”интерент садржаја.Колико људи заиста ради у фалангама ”малих жданова” може се само наслутити.На последњем јавном салушању у америчком конгресу из 2018.речено је да је Силиконска долина запослила на десетине хиљада медијских жандарма да брину о менталном здрављу човечанства.

 

На сведочењу представника Фејсбука , Твитера и Гугловог Јутјуба пред Одбором за трговину, науку и саобраћај Сената Сједињених Држава, јануара 2018. Моника Бичкерт, шефица менаџмента Глобалне политике на Фејсбуку рекла је да Цукенбергов гигант тренутно запошљава ”секјурити тим ”од 10.000 људи, од којих 7.500 „претресају ко потенцијално крши садржај“.До краја године запослићемо је још најмање дупло толико људи-рекла је.

 

Фејсбукове ”специјалце”чине„наменски тим за борбу против тероризма“састављен од „бивших обавештајних службеника и тужилаца”. Другим речима, постоји систем линковања технолошких дивова и државних обавештајних и полицијских снага, с тим што се више не зна ко ради који посао.

 

Бичкерт је указазала на растућу употребу вештачке интелигенције око ”означавања” садржаја, рекавши да Фесјбук не „чека да ови … лоши момци поставе садржај на мрежу већ га прво складиште у њихове системе откривања“

 

 

А како то функционише у пракси објаснио је сам власник мреже Марк Цукенберг управо 28.маја .

 

Док је Трамп потписивао Извршни акт ”Зак је давао серију интервјуа на ТВ мрежама”.

 

https://www.zerohedge.com/technology/internet-platforms-arent-arbiters-truth-zuckerberg-blasts-twitter-tagging-trump-tweets

 

Питан је наравно и о Корона цензури будући да је преко Фејсбука ишла разуздана кампање против јефтиног лека за заразу Хидросиклорохина због чега је”пострадао”( сем Трампа) и бразилски председник који је обрисан- са Фејсбука.

 

”Зак”је инцидент објаснио овако:

 

Пост бразилског председника Жаира Болсонара где он прича о хидроксихлорохину и хлорокину као „чудотворним лековима“ за коронавирус, уклоњен је због истраживања која су показала да ти лекови могу бити штетни за пацијенте који пате од тешких симптома ЦОВИД-19!

 

„-Постоје јасне линије које када се пређу на мрежи може да се нанесе конкретна штета „, рекао је додавши:. „Али у целини, трудимо се да будемо више на страни пружања могућности људима да се чује њихов глас.“

 

 

Јутјуб “гледа” у сарадњи са Владом!

 

Џемифер Даунс, глобални шеф за односе са јавношћу и владом на Јутјуб платформи, у Сенату се 2018. ”похвалила” да Гугл користи „комбинацију технологије и људи за уклањање садржаја.

 

-„Машинско учење сада помаже нашим људским рецензентима да уклоне готово пет пута више видео снимака него раније“, рекла је додајући да је Гугл мапшина за цензуру практично аутоматизована.Ове године ће „10.000 људи широм компаније радити на маркирању садржаја који би могао да крши наше смернице“.

 

Даунсова је додала да је од јуна 2017.до јануара 2018. Јутјуб „уклонио 160.000 видео записа и укинуо 30.000 канала због екстремизма.“ Компанија је „прегледала преко два милиона видео записа“ у сарадњи са „органима за спровођење закона, владом“ и „НВО“!

 

Пред сенаторима се појавио и извесни Клинт Ватс, представљен као бивши службеник ФБИ-а, бивши официр америчке војске,запосленик Немачког Маршал фонда из САД и водећи промотер цензуре на друштвеним мрежама.

 

-„Највећу забринутост за безбедност на мрежама , „вероватно би могла представљати страна обавештајна служба, која се представља као да су Американци на друштвеним медијима.Они би се могли инфилтрирати у једну или обе политичке странке у САД-у, а затим регрутовати незадовољне наше суграђане да врше насиље над метама које би изабрала страна служба”!страних моћ бира. „

 

Овај опскурни човек је изразио страх због раста противљења политици америчког империјализма. Арогантно је изјавио: „Мање образована популација широм света која претежно стиже у сајбер простор путем мобилних телефона биће посебно рањива на манипулацију друштвеним медијима.“

 

https://www.wsws.org/en/articles/2018/01/25/webi-j25.html

 

 

Гугл купује Стејт Департмент

 

У ”Вол Стрит Журналу” бивши директор Гугла-а Ерик Шхмит написао је да Силиконска долина има намеру да искористи кризу за трајну трансформацију друштва….Упозорава на“ невиђено партнерство владе и индустрије…

 

-У средишту визије је неприметна интеграција власти са шачицом дивова из Силицијумске долине – са јавним школама, болницама, лекарским канцеларијама, полицијом и војском, а све аутсорорсинг (уз велику цену)према којој ови дивови преузимају основне улоге државних установа …

 

Чињеница да десетине хиљада људи умиру, а национална економија клечи на коленима није важно за техно дивове. За њих је криза „златна прилика“, шанса једном у животу да додатно преузму владу, да прикупе више Државног финансирања за своје футуристичке пројекте, да успоставе већи утицај на јавну политику и да више омотају своје пипке око полуга државне власти-каже бивши генерални Гугла..

 

…Крајњи циљ је приватизација државе да корпорације владају светом. То је мисија (која је скоро) испуњена!

 

Француски поклон ”силиконцима” у сред пандемије

 

Француска која још није”отворила”ни спортске стадионе због Короне, 13. маја 2020.у Парламенту је усвојила Закон којим се од интернетских платформи Гугла, Твитера, Јутјуба Инстаграма и Снепчета тражи да уклоне уочени „садржај мржње“ у року од 24 сата а „терористички садржај“ у року од једног сата.

 

https://www.gatestoneinstitute.org/16057/france-free-speech

 

Ако то не учини,прети им казна до 1,25 милиона евра или 4% глобалног прихода платформе у случајевима поновљеног промашаја уклањању садржаја-ово звучи сулудо али је ”прошло” у Француској у време када су”жути прслуци”морали остати закључани у кућама због ”страшног” вируса.

 

 

Пре Француза 2017.први у ЕУ овакав закон су донели Немци. (https://www.gatestoneinstitute.org/11789/germany-police-state),препуштајући мрежама да пресуђују између слободе говора и позива на деструкцију преко интернета.

 

Французи су (за галску правну струку, понижавајући Закон назвали„Авиа лав“:Закон љубави(против говора мржње).

 

-Под изговором борбе против“ мржње „садржаја на интернету успоставља се систем цензуре једнако ефикасан колико и опасан …“ мржња „је изговор који систематски користе они који желе да заћуте они који другачије мисле …. Демократија која је достојна свог имена требало би да прихвати слободу изражавања. – написао је Жилем Рокут, уредник Ле Фигаро, 22. маја 2020.

 

-„Шта је мржња? Имаш право да не волиш … имаш право на љубав, имаш право на мржњу. То је осећај … Не може се судити и законски регулисати.“ -написао је Ерик Земур уредник , Цњуза , 13. маја 2020.

 

”Закон љубави” (Летитиа Авиа), тачније закон цензуре, наложио је председник Француске Емануел Макрон. Француска Национална комисија за људска права критиковала је предлог закона због повећање ризика од цензуре док је Лондонска организација за слободу говора коментарисала да Закон угрожава слободу јавног изражавања у Француској._

 

„Закон Авиа ће ефективно омогућити француској држави да пренесе статус судија доминантним технолошким компанијама, од којих ће се очекивати да делују као судија и порота у у просуђивању“-стоји у саопштењу Лондонске организације,

 

Слипи Џо vs Доналд

 

Предстојећи избори у САД 3.новембра наравно главни разлог су зашто је амерички председник ”устао”против друштвених мрежа.Демократски кандидати, пре свега Бето О’Роурки који је испао у номинацијама за председничког кандидата у свој партији, први је као изборно обећање дефинисао намеру да мења Закон о телекомуникацијама кроза ”слабљење Параграфа 230, како би интернет мамути добили још одрешеније руке у спречавању ”говор мржње” и сл. Кандидат демократа бивши потпредседник Џо Бајден изјавио је у интервјуу за Њујорк Тајмс у јануару 2020. да Фејсбуку треба законски дати већа овлашжења ”да очисти”неистине са мреже,.Он се заложио за “преписивање”Опште уредбе о заштити података Европске уније (ГДПР)која је поставила стандарде за приватност на мрежи какву управо видимо у ”закондодавству ЕУ .

 

Мреже не воле Трампа и то је упадљиво и видљиво.Уколико се деси да делови Америке буду закључани и у новембру отворено се спекулише да је решење онлајн или гласање преко писама.Актуелни председник зна да у том случају нема никакве шансе да победи добоку државу баш као што ни Слипи Џо(Дементни Бајден)нема шасне да добије, ако избори буду пред очима јавности.Уосталом, Слипи Џо превише не крије да уколико добије изборе намерава да за потпредседника постави Мишел Обаму супругу носиоца Нобелове награде за мир.

 

Па,уколико му се здравствено стање не побољша прелепа Мишел и ”харизматични миротворац Обама” (који је запалио ,Сирију,Либију кренуо ка Венецуели и Боливији) су ту.

 

Драган Вујичић

https://www.in4s.net/bjelosvjetske-zaraze-trampov-rat-silikonskoj-korona-zandarmeriji/