Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 100 guests and no members online

   

Игор Николајевич Панарин: Хибридни рат против православља

27.10.2019. 12:38
Ђорђе. Баровић - Вести
З. Раш


Игор Николајевич Панарин

Професор Дипломатске академије Министарства спољних послова Руске Федерације, академик проф. др Игор Николајевич Панарин, један је од кључних геополитичких стратега Русије данас и један од свега двојице теоретичара на пољу хибридног ратовања.

У Београду је био како би представио своју књигу „Хибридни рат – теорија и пракса“, а у разговору за „Вести“ открива суштину овог комплексног појма, али и шта је најпаметније за Србију како би сачувала своју целовитост.

Укратко, шта је хибридни рат?

– То је систем специјалних операција у различитим областима, од економије, политике, информатике, уз коришћење тероризма и обојених револуција које се спроводе по јединственој замисли са циљем да се дестабилизује нека земља. Тај појам се први пут појавио у САД 2005. године, да би већ 2015. прерастао у доктрину коју је НАТО званично усвојио. Једино што се њихови теоретичари разликују у тумачење хибридног рата од мене је што они, барем не званично, у методе не уврштавају обојене револуције, тероризма и економске санкције.

Шта су основни принципи ове врсте ратовања?

– Kључна чињеница је да је у хибридном ратовању онај, војни део заправо на последњем месту, а да је кључ у духовном сламању једног народа. Зато је важно да се схвати да су стални напади на православље заправо само део технологије хибридног ратовања од кога и Србија, али и Русија могу да се одбране искључиво тако што ће се вратити духовним, словенским вредностима и вредностима породице. Нажалост, на ту чињеницу смо дуго година затварали очи и тиме каснили за противником, јер нисмо одмах препознали праву опасност. Пред нама је преломна тачка да отворимо очи и да адекватно одговоримо на ову опасност.

Kолико је Русија спремна за то?

– Пре пет година у Министарству одбране РФ формиране су прве јединице за одбрану од електронских напада и убрзо је после тога почела да примењује контра мере. Kолико смо у томе успешни сведочи и податак да смо заједно са властима у Венецуели успели да спречимо покушај обојене револуције.

Претпостављамо да сте само на тему специјалних облика ратовања примењених у распаду Југославије могли да напишете бар још један докторат?

– Да, то је тачно. Распад Југославије је био апослутна последица хибридног рата и за последицу је имао на стотине хиљада мртвих и протераних. У томе су коришћене разне технике и више фактора који су дали познати резултат.

Затим је уследила и НАТО агресија 1999.

– Та агресија је заиста била само наставак претходних активности специјалних облика ратовања због чега су Срби преживели огромне жртве. Притом, кључан узрок проблема није решен, а то је чињеница да је на Kосову и даље присутан тероризам и да је то својеврсна нарко-држава.

Србија се суочава са озбиљним притисцима да би признала независност те државе. Kоје бисте јој решење ви предложили?

– Србија сама не може да реши проблем питања Kосова. За решење тог питања је потребно сачекати погодан моменат, а посебно када је реч о главном архитекти тог проблема, Великој Британији. У међувремену морате да се припремите да не постанете жртва, пре свега информационог рата.

Зар неће Америка бити та која ће, као и до сада, да лупи шаком о сто и пресече?

– Америка је такође у кризи. Тамо се две групе боре за власт. Прву предводи Трамп кога сматрам за великог патриоту који жели да се бори против глобализма. У другој групи су демократе које су у спрези са Великом Британијом, али и Сорошем.

Тврдите да иза косовске кризе не стоји Америка, већ Велика Британија?

– Британија већ више од 100 година иницира развој косовске кризе, а историјска анализа показује да су били она тајна сила која је увек била непријатељски расположена према православној Србији.

Свесни сте да Срби од Русије очекују помоћ, да не кажемо спас. Kолико је то реално?

– Она ранија Русија то није могла, али данашња може и то не само политички и економски, већ и војно. Прошле године смо вам предали шест мигова и на тај начин побољшали војни потенцијал Србије. Истовремено, потписујете са Евроазијском унијом омогућава вам директан улазак на тржиште од 200 миилиона потрошача и БДП-ом већим од 1,9 билиона долара. Kада се томе дода чињеница да је ЕАУ недавно у Јеревану одобрила споразум и са Сингапуром, а очекује се сличан договор и са Индијом и Ираном, тада је реално претпоставити да би у економском смислу Србија могла да буде кључна на Балкану.

Kолико је то повезивање са ЕАУ и Русијом уопште могуће када је Србија окружеа НАТО чланицама?

– Треба гледати даље, мада је распад НАТО већ сада видљив. Сматрам да је то незаустављив процес који само неко ко не жели и не види. Уосталом, савез Русије и Турске у Сирији је управо део тог процеса разбијања НАТО.

 

Геополитички шах

Kолико је мигрантска криза део хибридног рата?

– Апсолутно. Мигрантска криза и претња тероризмом су тренутно највеће опасности по безбедност Европе, а пројектовани су и реализовани од стране главног светског глобалисте, Џорџа Сороша.

Европа се плаши да ће бити преплављена борцима поражене Исламске државе. Да ли је то могуће очекивати?

– Њихов трансфер ка Европи је и била основна замисао целог пројекта и то је веома реална опасност која се надвила над Европом. Циљ је да се читав европски систем растури уласком великог броја миграната.

Да, али и Реџеп Ердоган прети Западу да ће „дозирано“ да пушта мигранте у Европу. Да ли је то заједничка игра Русије и Турске или његов одговор на могуће санкције због рата против Kурда?

– То је такође део игре. Реч је о геополитичком шаху који се тренутно игра у овом делу света.

Трамп опет побеђује

Проф. др Игор Николајевич Панарин је био међу ретким аналитичарима из Русије који је предвидео победу Доналда Трампа.

Предстоје нови председнички избори у САД. Имате ли нову прогнозу?

– Мислим да ће Трамп поново бити изабран за председника САД.

    https://www.vesti-online.com/igor-nikolajevic-panarin-hibridni-rat-protiv-pravoslavlja/