Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas725
Juče1374
Ove nedelje3322
Ovog meseca12968
UKUPNO842275

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 52 guests and no members online

   

 

 
 

Фото Д. Миловановић

НИШКИ адвокат Срђан Алексић и његов италијански колега Анђело Фјоре Тартаља, који је од пре Нове године члан Адвокатске коморе Ниша, поднеће до краја недеље Вишем суду у Београду прву тужбу против НАТО алијансе.
Тужба ће бити поднета у име једног војног лица из главног града, које је током 1999. боравило на Косову и касније оболело од канцера, као последица бомбардовања осиромашеним уранијумом.

Тужиће НАТО због повреде права на живот, услед коришћења муниције са опасним пуњењем. До краја месеца сличне тужбе биће поднете и судовима у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Врању.

Према речима Алексића, тужбе ће у почетку бити поднете у име људи који су се нашли у истоврсном правном положају као италијански војници, који су добили поступке пред тамошњим правосуђем: били су на гађаном подручју без адекватне заштитне опреме, јели су контаминирану храну и пили воду, користили прашњаве путеве и удисали штетне честице. Тек касније тужбе ће бити поднете и у име цивила који су у време НАТО бомбардовања живели на КиМ, у Врању, Бујановцу и Прешеву.

– Колега Тартаља доказао је пред италијанским судовима присуство тешких метала код оболелих војника који су били на КиМ, а као последицу бомбардовања осиромашеним уранијумом. Он изазива карцином плућа, костију, мозга, као и леукемију. Суду ћемо доставити више од 70 италијанских пресуда и више од 180 доказа, вештачења, резултате истраге коју је спровела италијанска комисија, потврду Светске здравствене организације која се бави истраживањем рака о узрочно-последичној вези између канцера и уношења тешких метала кроз радијацију и контаминацију животне средине – објашњава Алексић.

Ту су и две пресуде Суда у Стразбуру против Уједињеног Краљевства и Турске, где је доказана веза између изложености деловању осиромашеног уранијума и рака. Доказни материјал су и резултати истраге Комисије УН за заштиту животне средине, као и пресуда Окружног суда у Београду из 2000. године, којом су челници НАТО осуђени на по 20 година. Она јесте укинута, али они нису правоснажно ослобођени, па случај није застарео.

– Могуће је поднети тужбу против НАТО, јер она има својство правног лица. Тражићемо одштету за оболеле и очекујемо да она неће бити мања него у Италији, где је износила од 700.000 до милион евра по особи – каже Алексић.

ТАКСЕ

ЗАСТУПНИЦИ оштећених тражиће ослобађање од плаћања судских такси, пошто су због вредности спора оне астрономске. У првостепеном поступку биле би око 1.000 евра, а у жалбеном дупло више, што би онемогућило оштећенима приступ правди.

novosti.rs, В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ