Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas2036
Juče1097
Ove nedelje4538
Ovog meseca7442
UKUPNO836749

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 48 guests and no members online

   

Порука са трилатерале Србија-Турска-БиХ: Турска стабилизујући фактор, настављамо сарадњу

Ердоган је истакао да је данашњи трилатерални самит био плодоносан, као и да ће се наредни пут састати у БиХ, а потом и у Турској

Председник Александар Вучић поручио је након трилатералног састанка Србије, Турске и БиХ да када се повезују људи, онда размишљају о бољем животу, а не о свађама. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган истакао да су одлучни да наставе са трилатералним механизмом, а члан Председништва БиХ Милорад Додик наводи да желе да раде и да нижу успехе. Шефик Џаферовић је истакао да је Турска стабилизујући фактор у целом региону, док је Жељко Комшић нагласио да се разговарало о изградњи ауто-пута, али да су се јавиле и нове идеје које се тичу железничке мреже.

Александар Вучић је рекао да је Турској и председнику Реџепу Тајипу Ердогану захвалан због његове несумњиве стабилизујуће улоге на Балкану, која је веома важна.

„То је важна порука, не само данас већ за године које су пред нама. Хвала, председниче, на труду. Он је останком у Београду и нашим заједничким одласком у Сремску Рачу показао колико му је важан овај регион“, рекао је Вучић на конференцији након трилатералног састанка. За Србију је, наводи, ово велики и важан дан.

„Од 1945. године као да је постојала нека невидљива рука која није дозвољавала да се граде комуникацијске везе између Србије и БиХ. Немамо ни добрих путева, ни добрих пруга. И сада је време да се то промени. Завршили смо сву папирологију, обезбедили финансирање пројекта, припремили документацију“, истакао је председник.

Вучић је навео да је за мост преко Саве обезбеђено финансирање, завршена папирологија и припремљена документација.

„Желим да вас обавестим да ће мост код Раче бити изграђен нашим парама. Зато ће то трајати три године, иначе би, да није тог моста, пројекат био завршен за годину и по дана“, изјавио је Вучић.

Како је рекао, ауто-пут Србију спаја са Бијељином и Тузлом.

„Увек су Тузлаци више нагињали ка Београду него ка западним деловима бивше Југославије, а ту смо нит успели да изгубимо после сукоба 90-их година“, навео је председник Вучић.

Додаје да је трговинска размена из године у годину све већа.

„Зато смо данас потезали мапе на којима смо уцртавали ауто-путеве и пруге. Мислим да смо сви са задовољством гледали у такве карте и како да поправимо живот обичних људи. Када повезујете људе, онда они много више размишљају о бољем животу и другачијем животном стандарду него како да се свађају“, истакао је Вучић.

Додаје да је посебно било речи о прстену који би требало да споји Београд и Сарајево.

„Тај пут би спојио Србе из Београда са Србима у Гацком, Невесињу, Билећи и Требињу, али и Бошњаке из Новог Пазара, Тутина са Сарајевом, а тако и Србе и Бошњаке. Увезали бисмо се и имали бисмо неупоредиво бољу комуникацију. За само три сата нормалне вожње били бисмо из Београда у Сарајеву“, навео је Вучић.

Наводи да је увек спреман да разговара.

„Волео бих да не гледамо преко плота једни друге, да не маштамо како ће једни друге да униште, већ како да живимо заједно“, истакао је председник Србије.

ЕРДОГАН: ОДЛУЧНИ СМО ДА НАСТАВИМО ТРИЛАТЕРАЛНИ МЕХАНИЗАМ
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган истакао је да је данашњи трилатерални самит био плодоносан, као и да ће се наредни пут састати у БиХ, а потом и у Турској.

„Ми смо одлучни да наставимо трилатерални механизам“, навео је Ердоган.

Када је реч о Србији и БиХ, Ердоган је истакао да мисли да ће то зближити људе и земље, али да је најважнија поента састанака то што се размишља о целом региону. Додао је да проблеми са владом у Сарајеву морају да се реше, зато што без владе не може на ефикасан начин да се настави са радом.

Говорећи о ауто-путу Београд–Сарајево, Ердоган је навео да предузимају кораке у том смислу и да ће то још више зближити Србију и БиХ и довешће до неких још важнијих дешавања у будућности.

„Пут је синоним са цивилизацијом и са животом и ако будемо успели да изведемо да имамо пут између два народа, то ће имати још већи утицај и на становништво и спречиће одлив становништва“, нагласио је Ердоган.

Додао је да ће тиме учинити регион местом које привлачи људе и које ће бити доступно преко својих путева и да људи неће више морати да одлазе из своје домовине. Захвалио је Вучићу што је био домаћин и истакао да се радује предстојећим састанцима.

ДОДИК: ЖЕЛИМО ДА РАДИМО И НИЖЕМО УСПЕХЕ
Милорад Додик је рекао да и након састанака следи формално обележавање сарадње кроз отварање деонице ауто-пута који би требало да повеже Београд и Сарајево и омогући бољу комуникацију.

Разговарало се, каже, и о гасоводу „Турски ток“, за шта је заинтересована Република Српска.

„То је свакако потреба да се очува стабилност и мир“, навео је Додик.

Ердоганове речи, како је навео, да се избегне било какав етнички сукоб на овим просторима – „желимо да то чинимо и радимо и да у том погледу нижемо успехе“.

„Ми смо у заостатку када се ради о пројектима, али верујемо да би могло доћи до формирања Савета министара, који би оперативно требало да деблокира ову врсту сарадње“, навео је Додик.

Према речима Милорада Додика, сагласили су се да следеће године састанак буде у БиХ, а оне тамо у Турској.

ЏАФЕРОВИЋ: ТУРСКА СТАБИЛИЗУЈУЋИ ФАКТОР У РЕГИОНУ
Члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић истакао је да је Турска стабилизујући фактор у целом региону.

„Турска има добре билатералне односе са свим земљама региона, и са БиХ и са Србијом. Може да помогне стабилизацији укупних прилика на Западном Балкану“, рекао је Џаферовић и захвалио Ердогану на томе.

Указао је и да БиХ и Србија имају своје блатералне односе и додао да ће своја „билатерална питања којих има решавати дијалогом“.

„Постоје бројна отворена питања између БиХ и Србије и та питања треба почети решавати“, додао је

Џаферовић и истакао је да је због тога потебно водити дијалог. Сматра да је потребна интензивнија сарадња између институција Босне и Хецеговине и Србије. „Само се тако могу на прави начин решити сви билатерални проблеми“, додао је Џаферовић.

„Оно што је заједничко за све наше државе које учествују у овој трилатерали је питање ауто-пута Сарајево–Београд или Београд–Сарајево како год хоћете чији ћемо почетак изградње данас озваничити овде у Републици Србији“, рекао је Џаферовић.

Указао је да је то врло важан пројекат, „то је пројекат који дефинитивно утиче и на мир и на стабилност у целом региону“. Навео је да је Србија завршила своје обавезе и унутар себе и односе са Турском и данас отпочиње део изградње ауто-пута кроз Србију.

„Ми у БиХ смо преузели обавезу да оно што се тиче институција Босне и Херцеговине што је могуће прије дефинирамо и након тога закључимо одговарајуће уговоре и са Турском и са Србијом како би тај пројекат што прије био реализиран“, закључио је Џаферовић и додао да је то за њега данас најважније на састанку.

КОМШИЋ: ЈАВИЛЕ СЕ И НОВЕ ИДЕЈЕ
Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић рекао је да се разговарало и о изградњи ауто-пута Београд–Сарајево, његовим краковима, о могућностима финансирања, трасама итд.

Додаје да ће се о билатералним питањима говорити на међусобним билатералним сусретима.

„Али јавиле су се и нове идеје које се тичу железничке мреже. Пошто је реч о захтевном терену – то јесу скупи пројекти, али су вишеструко корисни јер повезују две земље. Поготово ми у БиХ имамо велики интерес да се оне изграђују“, рекао је Комшић. Навео је да стоји на располагању, са надом да ће се сусрети наставити.

 

Насловна фотографија: Танјуг

 

Извор РТС, 08. октобар 2019.

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.