Најновији чланци  

   

SARADNICI  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1988
Juče3208
Ove nedelje1988
Ovog meseca39710
UKUPNO1745952

   

NA SAJTU  

We have 624 guests and one member online

  • Бранислав
   

VESTI DANA

   

На данашњи дан: Јуриш у славу мајора Гавриловића (ВИДЕО)

"Војници! Јунаци! Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате више, да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд!“

 
Мајор Драгутин Гавриловић

Тог 7. октобра 1915. године, мајор Краљевске српске војске Драгутин Гавриловић одржао је чувени говор браниоцима српске престонице, када је његов батаљон био посљедња резерва у одбрани Београда.

Окупивши своја три вода, као и остатке већ расутих јединица испред кафане „Јасеница“, Гавриловић је одржао говор који је ушао у војне енциклопедије и уџбенике реторике, и о коме се прича преко сто година.

 

„Јунаци,

Тачно у 15 часова непријатељ се има разбити вашим силним јуришом, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, има да буде светао.

 

Војници! Јунаци! Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате више, да се бринете за животе ваше, они више не постоје. Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд!“.

Силно мотивисани браниоци Београда кренули су у јуриш и – вјечну славу.

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: https://youtu.be/pn2G0HBVEbc

 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.
   

POLITIKA

   

SVET