Најновији чланци  

   

SARADNICI  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1926
Juče3208
Ove nedelje1926
Ovog meseca39648
UKUPNO1745890

   

NA SAJTU  

We have 133 guests and no members online

   

VESTI DANA

   

Бећковић: Република Српска судбину везала за српску културу

05.10.2019.
 
 

Академик и књижевник Матија Бећковић рекао је да је Република Српска замијенила Црну Гору и своју судбину везала за судбину српске културе.

– Шта су Леотар и Требиње без Дучића, шта Змијање без Кочића, шта Грмеч без Ћопића, шта Козара без Куленовића, шта Рзавски брегови без Иве Андрића – поручио је Бећковић.

Он је оцијенио да се Црна Гора након шест вијекова предала.

– Предали су се јуначки, под оружјем и у народној ношњи. Али то није Црна Гора већ Монтенегро, који је напунио 13 година. Још је малољетан и не одговара за своје поступке. У 21. вијеку почиње испочетка. И као што је такозвана Република Косово, тако је такозвана и данашња Република Црна Гора – рекао је Бећковић за Глас Српске.

Он је истакао да нема скупље ријечи од Косова ни на берзама Волстрита.

– Ако њу дамо, нема разлога да не продамо и оне јефтиније – рекао је Бећковић.

Он је указао да су Срби уступили српско питање другима, па се зато дешава да народ који је жртва геноцида зову геноцидним, а оне које су побили фашисти зову фашистима.

– Многи проблеми су проблеми само зато што су наши. Никако да се сјетимо истине, а без ње нема ни спаса ни слободе ни Срба – рекао је Бећковић.

Он је упитао каква би слава била да је Анте Павелић спасио једног америчког пилота, док истовремено Срби не смију ни да спомену оног који је спасио 500.

– Сељаци који су те пилоте чували послије рата су хапшени, а неки и стрељани. Али још нису дочекали да их неко спомене. А колико је таквих примјера – рекао је Бећковић.

Говорећи о српском језику, Бећковић је навео да га разарају и рашивају, јер нереду одговара неред.

– Уводи се споразумијевање мимо језика. Оно што се говори значи нешто друго. Ништа није онако како је речено. Важније је на ком језику говориш него шта говориш. Сви такозвани мали језици су угрожени и сви су приморани да се бране – рекао је Бећковић и поручио да се култура мора спасити на сваки начин и по сваку цијену.

РТРС

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.
   

POLITIKA

   

SVET