Најновији чланци  

   

SARADNICI  

   

BROJ POSETILACA  

Danas2008
Juče3208
Ove nedelje2008
Ovog meseca39730
UKUPNO1745972

   

NA SAJTU  

We have 197 guests and one member online

  • Бранислав
   

VESTI DANA

   

СНС спремила пакет мера за побољшање изборних услова


Српска напредна странка саставила је, у циљу побољшања изборних услова, документ о изменама изборног процеса, пише "Блиц".

Дијалог са РТС, санкције за злоупотребу јавних предузећа, забрана коришћења скупова које праве институције за промоцију странака, функционери у кампањи само после радног времена, дуплирање казни за злоупотребу функције - део су предложених мера.
 
Цео документ биће усвојен на седници радне групе Владе, коју води министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, а који ће кроз закључке Владе бити операционализован.
 
Kако наводи београдски дневник, планирано је да буде 10 закључака Владе, који ће се спроводити меру по меру, а сви они ће издавати јасне обавезе осталим државним органима.
 
"Јавна средства не смеју да се троше у кампањи, ни за своју промоцију или антикампању за ривале, а функционери ће морати јасно да наведу да ли наступају као представници странака или као државни орган, а још важније је што ће у кампању моћи да иду тек после радног времена", каже извор "Блица".
 
Kако додаје тај извор, предвиђено је и јавно саслушање, а то је процедура којом се унутар Скупштине говори о функционисању институција, чиме се отвара питање активности РЕМ, квалитета рада и свега онога што би требало да раде по закону и у складу са највишим стандардима.
 
"Ту ће и они који се баве праћењем рада РЕМ моћи да дају своје виђење, а то су ЦРТА, ЦеСид, Транспарентност...Они ће моћи да дају свој став какав је био рад РЕМ-а у току кампање, али и у предизборном периоду", додаје извор "Блица".
 
План је и да се измене закони о Агенцији за борбу против корупције и о финансирању политичких активности. Биће за 50 одсто строже казне за злоупотребу функција , али ће бити предвиђена и свеобухватнија контрола трошкова изборне кампање, наводи се у тексту.
 
"Дуплира се прекршајна казна у члану 74. Закона Агенције за борбу против корупције, а која је сад од 50.000 до 150.000 динара. Биће прописан рок од пет дана Агенцији да одлучује по пријавама које се односе на злоупотребе у кампањи, јер се говори о нечему што даје легитимитет изборима тако да реакција мора да буде брза. Мењаће се закон о јавним предузећима, предвиђене су санкције за злоупотребу имовине, имена и активности ЈП у политичке сврхе , а предвиђена је и забрана притисака запослених у ЈП и јавној управи у вези са подршком политичким странкама и кандидатима на изборима", наводи "Блиц".
 
Што се тиче обуке чланова бирачких одбора, њу ће спроводити РИK, док ће Народна скупштина формирати одбор који би пратио рад штампаних и онлајн медија, наводи се у тексту.
 
Цео сет мера односи се на доступност докумената које израђује РИK. Извршни директор Фонда за отворено друштво и један од организатора округлог стола власти и опозиције Милан Антонијевић каже да је добро да се с овим мерама упознају све странке.
 
"Ушло се у детаље, измене ће бити суштинске и показују могућност промене саме слике изборног процеса у Србији. Kратак је период, шест месеци захтева више посвећености и ниједна недеља се не сме изгубити да би се ово све спровело. Дати су рокови за измене, негде су 30, негде 60 дана, а негде ће бити и наредних десетак дана", рекао је Антонијевић.
 
Он је додао да ће документ бити дистрибуиран свима, како онима који су учествовали у разговору, тако и онима који су га напустили.
Аутор: Танјуг, Блиц

https://www.021.rs/story/Info/Srbija/224102/SNS-spremila-paket-mera-za-poboljsanje-izbornih-uslova.html

 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.
   

POLITIKA

   

SVET