Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1030
Juče672
Ove nedelje2435
Ovog meseca5339
UKUPNO834646

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 33 guests and no members online

   

Русија: Амерички ПВО није заштитио Саудијску Арабију јер је неефикасан

© REUTERS / Ints Kalnins
Русија

Моћна групација америчких противваздушних система, која је размештена у Саудијској Арабији, није успела да обрани напад на нафтне објекте те земље јер није довољно ефикасна, изјавио је високи званичник руског Министарства одбране.

Самим тим, како је рекао, ПВО системи „Еџис“ и „Патриот“, будући да нису успели да одбране масовни ваздушни напад, нису у складу са карактеристикама тог оружја какве су декларисане.

„Оправдања државног секретара САД Мајка Помпеа да системи ПВО у појединим ситуацијама раде са ’променљивим успехом’ могуће је прихватити само ако се ради о једном комплексу ’Патриота’ који покрива одређени објекат, међутим у Саудијској Арабији је захваљујући Америци постављена моћна групација која покрива широко поље дејства“, појаснио је он.

Неименовани званичник из руског војног ресора је прецизирао да северну границу Саудијске Арабије покрива 88 лансирних станица „Патриот“ од којих је 36 модификације ПАЦ-2 и још 52 најновијих ПАЦ-3, а поред тога, у близини обала те земље се налази још три америчка разарача који на себи имају системе „Еџис“ наоруажних ракетама СМ-2.

„Како је могуће да је тако моћни ПВО систем успео да пропусти десетине дронова и крстарећих ракета“, запитао се он.

„Разлог је само један – ови системи не одговарају карактеристикама које су декларисане, нису довољно ефикасни против ваздушних циљева малог габарита, а поготову када је реч о масовном нападу“, додао је.

Подсетимо, претходно је Помпео рекао да није изненађен што саудијски системи за противваздушну одбрану, укључујући и америчке противракетне системе „Патриот“, нису успели да одбију ракетни напад на нафтна поља јер они раде са „променљивим успехом“.

https://sptnkne.ws/9N9Z

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.