Најновији чланци  

   

SARADNICI  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1991
Juče3208
Ove nedelje1991
Ovog meseca39713
UKUPNO1745955

   

NA SAJTU  

We have 478 guests and no members online

   

VESTI DANA

   

Боцан-Харченко: Шта мислите, зашто је Запад тако упоран да Србија уђе у НАТО

15.09.2019.
 
 

фото: Sputnik /

Русија се не залаже за поделу Косова, нити за било коју од варијанти решавања овог питања, али не разуме ни зашто би подела Косова била преседан у Европи, изјавио је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

„Бивша Југославија је рашчлањена на све могуће начине. И после свега, испада да преседан није био ни комадање СФРЈ, ни СРЈ, ни саме Србије, а да би подела Косова била преседан. Такве изјаве звуче чудно“, казао је Боцан-Харченко у интервјуу за „Политику“.

Како је прецизирао, Русија не подржава евентуалну поделу, али такво решење може да подржи само као варијанту која доноси компромис.

Сада, међутим, како је приметио руски амбасадор, нема ни преговора, нема ни услова, а ни предуслова.

„У суштини, сада нема ничега. Треба сачекати да прођу избори и да се појави резултат у Приштини, а затим изанализирати њихову реалну политику, а не градити преговарачку тактику и тврдити да је преговоре могуће започети и брзо завршити, у ситуацији када немате апсолутно ништа“, додао је он.

Испада, како је напоменуо, да се врше притисци на две стране, „од којих је једна Београд, стварна и опипљива, а друга виртуелна“.

Боцан-Харченко је додао да је уверен да Запад када је реч о Косову „не жели дугорочна, избалансирана решења заснована на међународном праву“.

„Желе да Русија оде са Балкана и да све земље, међу којима је и Србија, уђу у НАТО. Шта мислите, зашто су тако упорни да Србија уђе у НАТО? Зато што би улазак Србије у НАТО оправдао сва зверства која је НАТО овде починио“, нагласио је руски амбасадор.

Руски амбасадор каже да су данас услови за односе Београда и Москве повољнији него пре, односно, како је рекао, да су у успону без преседана.

„Најважнији су поверење и интензитет политичких конатаката на највишем нивоу. Србија заузима важно место у нашој спољној политици, то су дугорочни интереси“, истакао је руски амбасадор.

Према његовим речима, за такав успон у билатералним односима пресудна су два фактора.

„Први је политика српског руководства, коју одређује председник (Александар) Вучић са својим сарадницима, активна и окренута према Русији. Достигнут је најоптималнији баланс између евроинтеграцијског и руског вектора, ни на штету једног, ни на штету другог. Друго, то су повољнији услови за развој односа и руске компаније су спремне да уђу у реализацију стратешких пројеката“, истиче Боцан-Харченко.

Упитан да прокоментарише критике из ЕУ због Споразума о слобосној трговини између Србије и Евроазијске економске уније (ЕАЕУ), Боцан-Харченко је рекао да кампања која је покренута против тог споразума није утемељена на правним основама, нити се било ко позива на документа којима би поткрепио такве тврдње.

„Чујемо само позиве, упозорења и прекоре Србији, ако желите у ЕУ, не смете чак ни да гледате на другу страну. То су само покушаји да Србију, која није чланица ЕУ, вежу уз себе и изолују од Русије, а да Русију истисну одавде и прекину наше односе“, сматра руски амбасадор.

rs.sputniknews.com
 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.
   

POLITIKA

   

SVET