Најновији чланци  

   

SARADNICI  

   

BROJ POSETILACA  

Danas608
Juče2403
Ove nedelje16095
Ovog meseca54140
UKUPNO1689204

   

NA SAJTU  

We have 67 guests and no members online

   

VESTI DANA

   

Боцан-Харченко: За рјешавање Косова потребни повољни глобални услови

05.09.2019.
 
 

(Александар Боцан-Харченко) фото: Спутњик

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко истакао је да питање Косова мора да буде ријешено јер без тога нема дугорочне стабилности на Балкану, али и истакао да нема осјећај да сада постоји повољна ситуација да се то ријеши.

– Ми смо убјеђени да је неопходно вратити читав тај процес у међународно правни оквир. Косово је глобално питање које за рјешавање тражи повољне глобалне услове – рекао је Боцан-Харченко за Спутњик.

Руски амбасадор рекао је да ће на овој позицији покушати да уради што год може да Русија помогне Србији да унаприједи економски развој и побољша политичку ситуацију и међународни положај, али и да се побољшају билатерални односи.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, руски амбасадор је оцијенио да је овај формат преговора уз посредовање ЕУ давао резултате, али да је највећи проблем, који је довео разговоре у ћорсокак, тај што нема реализације и имплементације.

– Проблем је, наравно, и притисак на Београд, као и раније. У сваком случају, ако тај дијалог буде успостављен поново, уз поштовање захтева Београда, који су правно и законски потпуно утемељени – повлачење такса, пореза и друго, биће способан дати резултат – додао је он.

Према његовим ријечима, уколико дође до промјене формата, треба имати у виду да је Русија стална чланица Савјета безбједности и озбиљно прилази сваком питању за које је надлежан Савјет, а једно од њих је Косово.

– Морамо и желимо да учествујемо и наравно да ћемо размотрити ову могућност ако Београд то буде захтијевао, али нема никакве сумње, не желимо и не смемо да учествујемо у нечему, у неком разговору, који није утемељен на међународном праву. Ми ћемо одлучно тражити темељ и предуслове у оквиру Резолуције 1244, све остало ће бити узалуд. То би заиста било узалудно понављање штетног процеса који неће донијети резултат – истакао је амбасадор Русије.

На питање да ли вјерује да Америка која је створила такозвану државу Косово, без које не би могли да опстану, не може да утиче на њих да поштују договорено, Боцан-Харченко је рекао да је то исто као и у Варшави, /на обиљежавању 80 година од почетка Другог свјетског рата/ ревизија историје, а да је циљ да се утврди доминација једне земље.

– Између осталог, разлог Другог свјетског рата је био доминација једне земље. И до сада се сматрало да постоји једна супердржава, а сада се, ево, десило да је „супердржава“ друга, мала, која и није држава, али је „суперсила“ и утиче на супердржаву – каже је Боцан-Харченко.

Догађај у Варшави – злочин против сјећања

Недавно обиљежавање 80 година од почетка Другог свјетског рата у Варшави, у таквом формату и садржају, представља злочин против сјећања и оних који су изгубили живот у том рату, оцијенио је руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко.

– Мислим да је овај лажни догађај велика трагедија и штета за Европу и безбједност у Европи – рекао је Боцан-Харченко за Спутњик.

Руски амбасадор је изразио наду да такав догађај неће утицати на људе, који могу да сазнају истину из бројних извора.

Он је напоменуо да СССР-у припада основна улога у побједи у Другом свјетском рату, али и највећи губици – и људски и материјални.

Боцан-Харченко је нагласио да је жеља Русије да што више земаља, односно њихових представника, учествује у обиљежавању историјских догађаја на објективан и праведан начин.

– Видјећете да ће у току обиљежавања 75 година од ослобађања Београда 20. октобра и 75 година од побједе у сљедећој години у Русији садржај бити објективан и праведан у историјском смислу – рекао је руски амбасадор.

Напомињући да се на обиљежавању у Варшави могло чути да је Други свјетски рат завршен 1989. године када је нестао СССР, Боцан-Харченко је истакао да је тамо свако говорио шта жели и да ништа није имало никакве везе са историјом, са тадашњом стварношћу.

– Као да није било Нинберга, формирања УН, свјетског реда и међународног права. У Варшави је било заборављено све и историја и резултат Другог свјетског рата и међународног реда, који је био успостављен уз помоћ СССР-а – навео је Харченко.

Он је подсјетио да је СССР пружао помоћ источној Европи током рата, али и касније у току неколико деценија помоћ економску, финансијску, моралну.

У Варшави је 1. септембра обиљежено 80 година од почетка Другог свјетског рата, а на овај догађај нису били позвани представници Русије, а ни Србије.

РТРС

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.
   

POLITIKA

   

SVET