Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas660
Juče2206
Ove nedelje5368
Ovog meseca8272
UKUPNO837579

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 113 guests and no members online

   

Горанац који је свим срцем до самог краја био уз Партизан

 

Фудбал је почео да игра из ината, а каријеру је завршио са 2000 одиграних утакмица, од којих је скоро 400 играо за Партизан, чији је дрес носио пуних 11 година. За репрезентацију је играо до 27. године и то 55 пута, а освојио је готово све што се могло освојити.

Олимпијски шампион из Рима, други са Европског првенства у Паризу, четврти са Светског првенства у Чилеу. Са чувеном генерацијом „Партизанових беба“ играо је финале европског Купа шампиона. Фахрудин Јусуфи се преселио у легенду у 80. години, а још за живота био је истинска легенда Партизана.

Мало је оних који су попут чувене црно-беле двојке, популарног Јулке, пленили и на терену и изван њега шармом, духовитошћу, искреношћу и чистотом. Такав је остао до краја. То је потврдио и у једној од својих последњих изјава за медије, а интервјуе је ретко давао.

Уочи утакмице Скендербега и Партизана у 4. Колу Лиге Европе, пре две године, на провокацију албанских новинара, који су хтели да га представе као свог земљака, поручио им је — да је Горанац и да ће свим срцем навијати за Партизан.

Карактер

Из родног села Зли Поток у Гори на Косову и Метохији, где је рођен 1939. године, са породицом је као петогодишњак дошао у Београд, где је остао до краја живота, уз прекиде које је изискивала фудбалска каријера. Ту је завршио и Основну школу „Вук Караџић“, а касније и Вишу финансијску.

У једним од ретких интервјуа није крио да је први уговор са Партизаном потписао за телећу чорбу како би свако поподне имао шта да једе. Причао је и да је било дана када су њих четворо у породици јели само два кромпира за ручак.

Фудбалери репрезентације Југославије пре утакмице на Светском купу у Чилеу. На фотографији су Мухамед Мујић, Милутин Шошкић, Дражен Јерковић, Владимир Марковић, Петар Радаковић, Милан Галић, Владимир Дурковић, Владимир Поповић, Фахрудин Јусуфи, Драгослав Шекуларац и Андрија Анковић.
© AP Photo /
Фудбалери репрезентације Југославије пре утакмице на Светском купу у Чилеу. На фотографији су Мухамед Мујић, Милутин Шошкић, Дражен Јерковић, Владимир Марковић, Петар Радаковић, Милан Галић, Владимир Дурковић, Владимир Поповић, Фахрудин Јусуфи, Драгослав Шекуларац и Андрија Анковић.

О каквом карактеру је била реч најбоље говори прича — да је из ината постао фудбалер. Случајни сусрет на Звездари са Зораном Миладиновићем претворио се у свађу и тучу двојице десетогодишњака. Касније га је гледао у неком омладинском финалу и рекао себи: „Кад може он, могу и ја“. Све је даље познато. Заједно су били део чувеног партизановог тима, за који је говорио да је најбоља генерација која се родила у нашем фудбалу.

Ипак, када је говорио о највећим животним успесима издвајао је само породицу, супругу и двојицу образованих и успешних синова, који су му подарили исто тако образовану и успешну унучад.

„Нисам јурио новац, а 40 година сам био у иностранству... Горанци су по природи такви, већина се помири са животом, то је племе које не воли да се замера... Ја нисам дао на себе, дигао бих главу и када бих знао да ће да ме гађају каменом. И тукао сам се јер нисам давао да ме било ко понижава“, говорио је у своје време покојни фудбалер Партизана.

https://sptnkne.ws/8Vgj

 

Comments are now closed for this entry