Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas186
Juče1374
Ove nedelje2783
Ovog meseca12429
UKUPNO841736

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 56 guests and no members online

   

Dan avijacije: Na Batajnici otkrivena tabla sa novim nazivom aerodroma; komandant 204. vbr: godišnje odškolujemo 5 do 10 novih pilota, MiG-21 ostaje u upotrebi do 2025. godine

Jedna od svečanosti obeležavanja Dana roda avijacije održana je danas u vazduhoplovnoj bazi u Batajnici otkrivanjem table sa novim imenom aerodroma “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“. Događaju su između ostalih prisustvovali članovi porodice Milenka Pavlovića, ministar odbrane Aleksandar Vulin i komandant 204. vazduhoplovne brigade (vbr) brigadni general Željko Bilić. Takođe, povodom Dana roda avijacije general Bilić je jutros gostovao u Jutarnjem programu Beogradske hronike Radio-televizije Srbije kojom prilikom je govorio o stanju u srpskoj vojnoj avijaciji.

Kako je Tango Six prvi javio, na osnovu odluke načelnika Generalštaba Vojske Srbije o određivanju naziva vojnih kompleksa, od 6. juna 2019. godine, dosadašnji naziv vojnog aerodroma “Batajnica promenjen je u Vojni aerodrom “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“.

Stariji sin Milenka Pavlovića, Srđan i general Bilić otkrivaju ploču sa novim imenom aerodroma u Batajnici / Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

U ime porodice Pavlović, prisutnima se na kapiji vojnog aerodroma u Batajnici obratio sin Milenka Pavlovića Nemanja Pavlović koji je istakao da je sa tog aerodroma njegov otac poleteo ne na običan borbeni zadatak, već u istoriju, legendu i priču.

– Poleteo je da štiti nejač, rodni kraj, rodnu grudu, krenuo je u boj sa onima koji ne znaju za istoriju, ni korene, ni za slavu, čast, ponos ni za ljudsko dostojanstvo. To nije bio let u smrt, jer je tvoje junaštvo besmrtno. Sve ove godine, brat i ja sa majkom i bakom, negovali smo sećanje na lik i delo našeg oca. Njegovo herojstvo i podvig će nas uvek voditi kroz život. Danas, dvadeset godina kasnije, na veliki pravoslavni praznik Svetog Iliju, mi kao porodica, zajedno sa vama, stojimo na istom aerodromu koji nosi njegovo ime. Nama, kao porodici, velika je čast, da najveći vojni aerodrom u zemlji nosi ime našeg oca. Nadamo se da će njegovo ime i podvig motivisati sve mlade ljude – naglasio je Nemanja Pavlović, zahvaljujući svima koji su doprineli tom jedinstvenom spomeniku a najviše pilotima u penziji i ratnim drugovima pukovnika Pavlovića, Ministarstvu odbrane, komandi RV i PVO, 204. vazduhopovnoj brigadi, gradu Valjevu, opštini Osečina i predsedniku države koji je ovu inicijativu podržao i sproveo u delo.

Komandant 204. vazduhoplovne brigade general Željko Bilić je, govoreći o ideji da se naš najveći vojni aerodrom nazove po pukovniku Pavloviću, podsetio da se ideja o preimenovanju vojnog aerodroma Batajnica rodila tokom 2012. godine, na stogodišnjicu postojanja ratnog vazduhoplovstva.

– I evo sedam godina nakon toga, u godini kada obeležavamo 20 godina od NATO agresije na SRJ, prisećajući se svih žrtava i svih onih koji su dali svoje živote, mi sa ponosom otkrivamo ploču sa imenom jednog od naših najboljih pilota, našeg heroja Milenka Pavlovića. Odabir novog imena aerodroma Batajnica nije bilo nimalo lako, s obzirom da je herojska i ponosna Srbija iznedrila veliki broj vazduhoplovaca koji su rame uz rame sa našim Pavlovićem konkurisali za ovu čast – poručio je general Bilić.

 
Komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić je zajedno sa pilotom helikoptera Mi-17 kapetanom Nenadom Janičićem povodom Dana roda avijacije jutros gostovao na Radio-televiziji Srbije. Njih dvojica govorili su o istoriji našeg vojnog vazduhoplovstva, današnjoj proslavi kao i o tome u kakvoj se trenutno situaciji nalazi RV i PVO Vojske Srbije.

Na pitanje o tome sa kakvom flotom Srbija trenutno raspolaže general Bilić je pre svega istakao lovačku avijaciju koja sada raspolaže eskadrilom lovaca sačinjenu od 6 aviona MiG-29 koje je donirala Rusija, 4 remontovana aviona istog tipa koji su bili ranije u naoružanju i 4 aviona koji su kupljeni u Belorusiji i koji se trenutno tamo nalaze na remontu. Prema rečima prvog čoveka 204. vbr izvršena je modernizacija Orlova i ponovo imamo eskadrilu lovačko-bombarderske avijacije i očekujemo modernizaciju školsko-borbenog aviona G-4 Super Galeb, izvršili smo prijem 6 Lasti a u toku je prijem još 8. Takođe je rekao da su MiG-ovi 21 još uvek u funkciji i da će to biti do 2025. godine.

Mora se, kako je rekao Bilić, spomenuti nova flota, kupljena su dva helikoptera Mi-17V-5 a do kraja godine očekujemo isporuku još tri, ugovorena je i nabavka najsavremenijih helikoptera u svojoj klasi, helikoptera H145M i to 9 komada od kojih pet za vojsku i 4 za MUP, i do kraja godine treba da stignu “leteće tvrđave“ ili “leteći tenkovi“ helikopteri Mi-35. Istaknuta je obnova infrastrukture nakon 1999. godine kao i da se trenutno u vazduhoplovnim bazama rade hangari i montažni objekti (aerodromi Morava i Niš, montažni objekat za dežurnu jedinicu) a modernizovan je i helidrom na VMA.

Kapetan Janičić koji leti na helikopteru Mi-17 istakao je da kada je reč o helikopterima nije samo ulagano u nabavku nove tehnike već i u kadar tj. u njihovu obuku. Dopunjujući kolegu Janičića oko teme preobuke pilota i tehničkog sastava na nove vazduhoplove, general Bilić je dodao da u teoretskom delu pripadnici RV prvo idu na kurseve ruskog i engleskog jezika na Vojnoj akademiji što je naravno bio slučaj i sa onima koji su sada u Nemačkoj na obuci za helikoptere H145M kao i onima u Ruskoj Federaciji koji se trenutno obučavaju na helikopterima Mi-35 i Mi-17.

Kada je reč o vojnoj saradnji, pre svega sa Rusijom, komandant 204. vbr rekao je da su u toku velike pripreme za realizaciju vežbe “Slovenski štit“, u septembru se ide u Rusku Federaciju a vežba se u oktobru nastavlja kod nas na aerodromu Batajnica. Takođe će ove godine u Rusiji biti realizovana i vežba BARS (Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije).

Na pitanja o tome kakvo je interesovanje mladih u Srbiji za vojno vazduhoplovstvo, kakav je standard pilota i kakvo je stanje što se tiče obuke, Bilić je rekao da se godišnje iškoluje 5 do 10 novih pilota, da državni vrh radi na poboljšanju životnog standarda i stambenog zbrinjavanja. U narednom periodu pojaviće se potreba za većim brojem mladih ljudi koji će konkurisati za prijem u RV i PVO pošto će narednih godina doći do prirodnog odliva kadra koji odlazi u penziju.

https://tangosix.rs/2019/02/08/dan-avijacije-na-batajnici-otkrivena-tabla-sa-novim-nazivom-aerodroma-komandant-204-vbr-godisnje-odskolujemo-5-do-10-novih-pilota-mig-21-ostaje-u-upotrebi-do-2025-godine/

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.