Најновији чланци  

   

SARADNICI  

   

BROJ POSETILACA  

Danas650
Juče2635
Ove nedelje650
Ovog meseca63008
UKUPNO1621774

   

NA SAJTU  

We have 62 guests and no members online

   

VESTI DANA

   

Аеродром у Батајници од данас носи име пилота хероја погинулог у НАТО агресији

Резултат слика за aerodrom batajnica
Вести
 
 
Dan avijacije: Na Batajnici otkrivena tabla sa novim nazivom aerodroma; komandant 204. vbr: godišnje odškolujemo 5 do 10 novih pilota, MiG-21 ostaje u upotrebi do 2025. godine

Поводом Дана рода авијације, данас је на аеродрому у Батајници свечано откривена табла с новим називом аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић".

Командат 204. ловачког пука, погинуо је у окршају са НАТО авионима изнад Ваљева, 4. маја 1999. године.

Војни аеродром у Батајници променио је назив 6. јуна 2019. године, а таблу је свечано открио министар одбране Алекдсандар Вулин у присуству породице пуковника Павловића, преноси Танјуг.

Син пуковника Павловића, Немања рекао је на свечаности да је његов отац, Миленко, 4. маја са аеродрома у Батајници полетео не на обичан борбени задатак, него у легенду.

„То није био лет у смрт, јер је твоје јунаштво бесмртно. Данас на велики православни празник Светог Илију ми као породица стојимо на истом аеродрому који носи његово име. Нама је велика част да највећи војни аеродром у земљи носи име нашег оца", рекао је син погинулог пилота. 

Вулин је казао да је НАТО агресија оставила оставила страшне и дубоке трагове, разорену земљу, скоро уништено ваздухопловтсво и противваздушну одбрану, наводећи да је од 2012. године ваздухопловство почело да „диже главу", пише РТС.

Пуковник Миленко Павловић био је добитник бројних државних признања, међу којима су Орден за храброст, почасни позлаћени летачки знак, Златни летачки знак, Орден Светог Владике Николаја, за част, храброст, витештво и неговање традиције.

На 20-годишњицу од погибије, ЈП ПТТ Србија је штампала персонализовану поштанску маркицу са ликом пуковника Миленка Павловића.

Аеродром у Батајници отворен је 15. маја 1951. године.

https://sptnkne.ws/8Rzg

 

 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.
   

POLITIKA

   

SVET