Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas147
Juče1097
Ove nedelje2649
Ovog meseca5553
UKUPNO834860

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 42 guests and no members online

   

Харадинај поднео оставку - мора у Хаг

© AP Photo / Visar Kryeziu
Политика

Косова Рамуш Харадинај поднео је оставку, јавља РТС.

 

Харадинај је на крају данашње седнице владе као разлог оставке навео то што је добио позив Специјалног суда као осумњичени.

Специјални суд је формиран ради утврђивања злочина које су током последњих сукоба на КиМ починили припадници тзв. ОВК над Србима и осталим припадницима мањина и лојалним Албанцима, као осумњичени.

Он је рекао да ће влада наставити да функционише без вакуума, пренела је Коха.

Харадинај је рекао да су чланови његовог кабинета први које је обавестио о оставци, те да ће о томе званично обавестити и све релевантне институције,

"Увек ћу остати веран домовину... Моја оставка је неопозива", рекао је он.

Харадинај је рекао да одгворност сада прелази на председника Хашима Тачија који треба да почне консултације и одреди датум ванредних парламентарних избора.

"Ја нисам оптужен, већ сам позван на саслушање", рекао је Харадинај, који сматра да не заслужује овакву реалност.

"Подносим неопозиву оставку на положај премијера Републике Косово и желим да вам захвалим на вашем поверењу и подршци. Разлог за ову одлуку је да сам позван да се појавим на саслушању из специјализованих хашких комора као осумњичени. Владе и власт су међусобно замјењиве, ми живимо у демократији, част премијера и државе мора бити очувана и ја никада нећу поклекнути. У Хаг идем као Рамусх Харадинај, где ћу бранитии част албанских бораца. Моја невиност током рата ОВК потврђена је са две пресуде које нико не може да побије. Моја земља је Косово, Косово нематеријално са мултиетничком, вишејезично, са територијом и границама, Косово је неправедно притиснуто да повуче таксе уведене према Срији...", рекао је Харадинај, пренела је приштинска Бота сот.

Лист подсећа да је ово други пут да Харадинај подноси оставку на премијерску функцију као осумњичени за ратне злочине.

Први пут је оставку поднео на место премијера након што је од Хашког суда 2005. оптужен за ратне злочине над неалбанцима и цивилима.

Специјални суд је формиран ради утврђивања злочина које су током последњих сукоба на КиМ починили припадници такозване ОВК над Србима и над осталим припадницима мањина и над нелојалним Албанцима.

 https://sptnkne.ws/79SS

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.