Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1686
Juče1097
Ove nedelje4188
Ovog meseca7092
UKUPNO836399

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 46 guests and no members online

   

[FOTO REPORTAŽA] Flota Helikopterske jedinice MUP-a u vazduhu: Tri Erbasa, jedan Bel i jedan Sikorski

Kada je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije odlučila da u ponedeljak dočeka svoja dva nova helikoptera H145M uradila je to kako dolikuje.

U vazduhu se nije našla kompletna policijska flota (nedostajao je manji Bel) ali smo imali interesantnu formaciju od četiri različita tipa helikoptera u jednom trenutku. Tri ako klasifikujemo Gazelu kao sada zvanično Erbasov proizvod.

Juče smo ekskluzivno objavili fotografije Dimitrija Ostojića koji se tokom grupnog leta nalazio u helikopteru Gazela. U ponedeljak smo imali i fotografije iz drugih interesantnih uglova.

Danas objavljujemo fotografije Igora Salingera koji je bio u Belu 212 iz kojeg je zabeležio svoje jedinstvene kadrove ove zanimljive formacije.

Svi policijski H145M imaće zatamljena stakla osim stakala kokpita / Foto: Igor Salinger
Zbog čega i MUP uzima „M“, odnosno militarizovanu verziju helikoptera? Pored činjenice da je u pitanju zajednička kupovina i da je logično da u jednoj tranši i ceni bude helikopter koji će se proizvesti brzo (na civilne verzije se čeka neznatno duže) jedino „M“ može biti naoružan ako zatreba. Pored instalacija za vođeno i nevođeno naoružanje koje će morati da se ugrade u policijske letelice bitno je znati da su „M“ verzije strukturno ojačane za nošenje i upotrebu naoružanja. Vojni i civilni Erbasovi će takođe imati iste Rohde & Schwarz enkriptovane radio uređaje što je još jedan korak u unificarnju ako obe službe nekada treba da ratuju zajedno / Foto: Igor Salinger
Jedan od ova dva helikoptera ima autopilot, kožna sedišta za putnike i pouzdana je IFR mašina / Foto: Igor Salinger
„Bravo“ verzija pogonjena je sa dva poznata PT-6 motora. 76-ca je proizvedena u samo 101 primerku / Foto: Igor Salinger
Nakon poslednjeg remonta Gazela jedinica je odlučila da YU-HEA ofarba u plavo-belu šemu koja uz nove Erbasove polako postaje unificirana. YU-HEC zadržava stariju verziju a YU-ICE će biti izuzetak i imaće gotovo identičnu maskirnu šemu kao vojni H-145M. Biće namenjen žandarmeriji sa adekvatnim mitraljezima sa obe strane trupa / Foto: Igor Salinger

 

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

https://tangosix.rs/2019/10/07/foto-reportaza-flota-helikopterske-jedinice-mup-a-u-vazduhu-tri-erbasa-jedan-bel-i-jedan-sikorski/

 

Komentari

M

Medicinski radnik

Srbiji, kao „drzavi“, treba jos bar 4 ovakva helikoptera u istoj verziji kao YU-MED za vazdusni medicinski transport pacijenata i vazdusno spasavanje.

Mozda neke druge boje (tipa crvena) doduse xD

Odgovori
E

Ekekeke

Kakav smo choljav narod samo za to nam i treba. Vojsku ukinuti i napraviti jednu masivnu razudjenu medicinsku ustanovu tj organizaciju. Svaka chuka da dobije po jedan H145M,plus pilota i po dva medicinara. A malo vece selo po dva Erbasa. A Wing Loong 2 umesto vodjenih projektila,da dobiju mesta za po dva nosila.

A

Al-41F1

ok helikopteri, ali potrebni su adekvatno opremljeni heliodromi, posebno za sletanje u losim meteo-uslovima. Medicinsko osoblje obuceno za takve procedure. Obzirom na koliko mesta mogu da slete i koliki je radijus masina, ovo sto imamo je „dovoljno“. Ali sve i da uzmemo eto kako ste rekli „jos 4“, ne znam ko ce leciti ljude, posto doktori i ostalo osoblje su ili otisli u Nemacku ili u privatni sektor(cast izuzecima), a u bolnicama cesto nema ni najosnovnijeg potrosnog materijala, tipa zavoj(licno se uverio vise puta! Neka me niko ne ubedjuje drugacije, jer je to klasicna uvreda inteligencije). Mozda u BG-u je ok, ove ostale „regionalne bolnice“ Sombor, Vrbas itd. katastrofa.
Ok drzava sad konacno ima sposobnosti za SAR i MEDEVAC, a ne kao onomad sa helikopterom. No sad bi bio red u struku uloziti, najpre plate, kvalitet istih(a ne da idu na mitinge jer „buducnost Srbije“)

P

Petar Vojinovic

Helidromi. Heliodromi su aerodromi za sunce.

A

Al-41F1

@Petar
Svakako da. Ali lepo je imati blizinu adekvatnih medicinskih ustanova za „ne daj boze“, znaci nekad i minut gore-dole, kamoli 5 ili 10. Makar u Nisu jedan ovakav, pa da bude jedan „sever“ i jedan „jug“, ako vec postoje masine jelte.
https://tangosix.rs/2019/03/01/renoviran-helidrom-vma-radove-finansirao-dcv-u-iznosu-od-200-000-evra/

D

Danijel

Jel moze neka informacija vise o ovom Sikorskom,kad je nabavljen,zasto, za sta se koristi,inace izgleda izuzetno lepo

Odgovori
J

Jason Bourne

Nisam potpuno siguran, ali mislim da je Sikorski nabaljen jos devedesetih godina za potrebe JSO, koji su ga i koristili do rasformiranja jedinice.

B

Bane

Bio je neki clanak ovde o svim helikopterima u helikopterskoj brigadi. Cini mi se da je receno da je S76 nabavljen za Slobu kao VIP transport.

B

Birokrata

Momci SVAKA ČAST, ATPL,IR, FFS,
TOP ste.
Neka vas služe kao i prethodni!!!
Sve pohvale za Petra i T6!!!

Odgovori
P

Propeler Zviz

Sve pohvale T6-u (sada posebno Dimitriju i Igoru na odličnim fotografijama).
Lep običaj uvođenja novih mašina u MUP-ovo jato.
Mogle bi kolege iz RV-a da odrade nešto slično u Nišu po prijemu svojih primeraka, pa da ponovo imamo lepu foto reportažu ; )

Odgovori
S

Srbislav Milovanov

GOSPODO ZAHVALJUJUCI VASIM SLIKAMA I KOMENTARU MENI JE PUNO SRCE OSECAO SAM SE VEOMA SRECNO A I PONOSNO JER VIDIM DA MOJA ZEMLJA IDE NAPRED SVE POHVALE TANGO SIKSU I NJEGOVIM SARADNICIMA A HELIKOPTERSKOJ JEDINICI MUPA JEDAN VOJNICKI POZDRAV V R L O D O B R O

Odgovori
M

Miki

Uf! Neka se ne uvrede gospoda iz Erbas-a, ali Sikorski je jedno 20x lepši.
Mislim, lep je i Erbas…
Od kada imamo tog Sikorskog? Nisam ni znao da postoji kod nas. Za Bell-a znamo.
Nego, malo mi neobično da ovi u Gazeli, niko nema kacige?!? Da li je to normalno?

Odgovori
M

Miloš77

Kako se ukusi razlikuju..
Meni se baš takav stil kao ovaj Sikorski S-76 ne svidja. Nekako mi previše biznismenski i buržoaski deluje. Gazela je prelepa na ovim slikama.

Odgovori
A

Al-41F1

Cu „budzoaski“…
Ostavila ideologija tragove, ali dobro, svako svoj stil. Koliko sam ja shvatio Sikorski je „salonski“, tj. za VIP prevoz, ne?

M

Miloš77

Ma to, salon, bal.. princeze i princovi.. Džej Zi

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.