Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas221
Juče1097
Ove nedelje2723
Ovog meseca5627
UKUPNO834934

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 61 guests and no members online

   

Зашто је манастир Жича црвене боје?

Жича је више пута обнављана, али фасада је вјековима остала црвене боје

 
Žiča
Манастир Жича

Сви наши архијереји окупили су се 6. окторба у манастиру Жича, првом сједишту Српске православне цркве, да би молитвеним прослављањем била започета централна свечаност поводом осмовјековне аутокефалности СПЦ.

За тај важан догађај припремао се већ годинама овај манастир у близини Краљева, тако да манастирски комплекс сија као никад. Жича је више пута обнављана, али фасада је вјековима остала црвене боје.

 

У византијском царству владари су називани порфиногенитима, што је значило: рођени у порфиру, пурпурној боји која се сматрала бојом царског достојанства.

Вјероватно је Свети Сава ту боју одабрао за Жичу желећи да се издалека види како је ријеч о краљевској задужбини. Уз то, Сава је Жичу градио по повратку из Никеје, а вјерује се по узору на манастире Свете Горе, прије свега на Лавру и Ватопед, који су били црвени – објашњава историчар умјетности Милица Стојановић.

Израз „порфирогенит“, то јест „рођен у пурпуру“, како биљежи учена византијска принцеза Ана Комнина, означавао је одвојено здање у саставу царске палате у Цариграду изграђено од тесаника црвеног мрамора, служило је као породилиште византијских царица и звало се „Порфира“.

 

Управо по имену тог здања, наставља своје казивање Ана Комнина, по цијелом свијету се раширила ријеч „порфирогенит“ („рођен у пурупуру“) која је означавала синове и кћери византијских царева и наглашавала њихово најплеменитије поријекло.

Као и у свим цивилизацијама и у византијској боје су имале своје симболично значење. У широком спектру боја, црвена је у Византијском царству заузимала посебно мјесто. Прецизније речено, ријеч је о пурпурној, љубичасто-црвеној, односно загаситој нијанси црвене боје.

Извор: Седмица