Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas499
Juče1374
Ove nedelje3096
Ovog meseca12742
UKUPNO842049

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 82 guests and no members online

   

Шифра са кинеског „сребрног орла“ доказује да је спреман за битку изнад Тајвана (фото)

© AP Photo / Kin Cheung
Наоружање

Кина је први пут представила свој борбени авион пете генерације Ј-20, који већ има редован серијски број. Тај број значи да авион већ припада борбеној јединици, а не тест групи. Изјаве кинеског стручњака вероватно ће узнемирити ствараоце Ф-35.

На објављеној фотографији, серијски број Ј-20 је „62001“. То је први пут да Ј-20 има број који не почиње седмицом, што значи да је авион је потпуно спреман за лет и да припада одређеној борбеној јединици.

Штавише, шестоцифрени број указује да је овај Ј-20 распоређен на истоку Кине, а самим тим надомак Тајвана и америчких трупа које се налазе у региону.

 

​Пекинг је већ објавио да Кина користи ове авионе за патролирање — али никада није објавила фотографију Ј-20 са „борбеним бројем“. Ово би такође могло бити показатељ да су кинески пилоти у међувремену потпуно савладали своје нове машине.

Фу Киансхао, кинески војни експерт, рекао је за „Глобал тајмс“ да су пилоти Ј-20 вероватно прошли опсежну обуку, која је покривала скоро све врсте маневара: тактичко ратовање, борбене формације, противракетни маневри и интеракција са другим ваздухопловима.

Фу такође наглашава да је, по његовом мишљењу, Ј-20 очигледно моћнији од америчког Ф-35 у техничким и борбеним квалитетима. То се никако неће допасти моћној америчкој војној индустрији.

Авион је дизајниран на аеродинамичном принципу, а оружје и електронски системи, укључујући радар, авионику и системе за контролу лета, биће додатно усавршавани током серијске производње.

Ј-20 ће коначно бити представљен јавности током параде у част 70. годишњице оснивања Народне Републике Кине 1. октобра на тргу Тиананмен у Пекингу.