Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1891
Juče1097
Ove nedelje4393
Ovog meseca7297
UKUPNO836604

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 108 guests and no members online

   

DETALJI SA SASTANKA UVBS i MO U ORGANIZACIJI ZAŠTITNIKA GRAĐANA

ИЗВЕШТАЈ
Са састанка одржаног дана 02.09.2019. у МО


Дана 02.09.2019. године са почетком у 13.00 часова у просторијама МО одржан је састанак између представника Заштитника грађана Зорана Пашалића са сарадницима (први саветник Биљана Павловић и шеф Преса Тања Ракић), представника УВБС (Владо Ђукић, председник Удружења и Др. Миодраг Куљанин, станар х. Бристол) и представника МО (Лазић Зоран, секретар Секретаријата МО и мр. Бојан Јоцић, државни секретар са сарадницима).

Тема састанка: Хотел Бристол.

Састанак је организовао Заштитник грађана као медијатор.
Састанак је одржан без вођења записника.

Први проблеми су се догодили одмах на пријавници јер председник УВБС није био на списку па му је било забрањено да присуствује састанку. На интервенцију Заштитника грађана проблем је превазиђен.

Заштитник грађана је нагласио:
1. Да се састанак одржава на његову иницијативу са циљем да се проблеми реше,
2. Молио је да струја буде прво питање о којем ће се разговарати. Захтевао је да се становницима хотела Бристол одмах пусти струја.

После његовог кратког излагања предложио је да даље излагање наставе представници УВБС.

Председник УВБС Владо Ђукић се представио, а затим је нагласио:

Наш први акт према МО смо послали 08.07.2018. на захтев станара Бристол, а задњи акт смо послали 06.08.2019. године. Између та два датума (14 месеци) смо послали око 50 дописа. На већину наших дописа МО није одговорило.

Ваш поступак је игнорисање, а ми сматрамо да је за решење овог питанја потребан дијалог, па данашњи састанак УВБС подржава.

Двадесет осам (28) година проблема је сувише дуг период. Ми сматрамо да смо у праву, а наше упориште у праву се налази у Уставу РС који је старији од свих стамбених правилника и разних подзаконских аката. Ми и наше породице смо дебело оштећени јер смо:
1. У Србију смо  дошли по наређењу, због предислокације јединица,
2. Имали смо стечена права које сте нам постепено одузимали,
3. У бившим републикама смо имали станове, чак и откупљене које нам је МО такође узело и
4. Имали смо уложен новац за стамбену изградњу. И то сте нам узели.

Ми знамо да све у вези станова решава Министар одбране путем Одлука, а то право му је дао Закон о одбрани, члан 111а.

Тако је Министар донео Одлуку да проблем Бристола извуче из стамбеног органа, формира радну групу која ће ту одлуку спровести и комисију која ће израдити критеријуме и сходно тим критеријумима 33 стана поделити као привремени смештај. Ту долази до проблема због чега смо у овој ситуацији. Остао је 101 стан па се питамо где су ти станови.

Ми сматрамо да је незаконито све што сте урадили.
Чак смо вам и предложили како то за наше чланове треба решити, а да се са остатком станова реши СРЦ Сурчин и други војни објекти. Наравно нисте прихватили.

Знам да ће те рећи да то није по закону.
Ми мислимо да јесте. Пуно је разлога шо тако мислимо, али навешћу 1, а то је: Град за решавање проблема са лицима који су становали поред Саве дао 205 станова и све ти људи су стамбено збринути. И ви сте од града добили станове које желите да задржите за себе. Е ту је проблем.

 

Ми као удружење са МО имамо јако негативна искуства јер сте нас изиграли када вам се год за то указала прилика.
Нас како кажете стављате у једнако правни положају што је некоректно тумачење. Примера ради задњом поделом Министар је за АВЛ определио преко 80% станова, а за пензионерску популацију у којој се и ми налазимо испод 20%.
Кад погледате листе видећете да су станове добила разна лица до 10 година службе, а мене који сам одрадио свој радни век и 17 година сам у пензији нисте ни разматрали за стан који чекам 28 година. Када кажем мене, мислим на све војне бескућнике. Да ли је то правилно? ПА НИЈЕ: Друго, у Новом Саду почиње изградња јефтиних станова. Наши чланови, сходно критетијума које је донео Министар одбране су већ добили одговор да не испуњавају услове за решавање стана по основу јефтине градње. Де ли то једнако правни положај? НИЈЕ.

Иста је судбина и ових људи у Бристолу јер на ваш начин они никад неће добити станове. Неки ће умрети за годину, две или неколико година и тај привремени стан ипак остаје вама.

Од вас тражим да одмах пустите струју јер је то нецивилизацијски гест који је супротан правима човека која су загарантована Уставом и Повељом УН.

 

О Бристолу ће говорити Др. Куљанин.

Ово је неодржива ситуација. Задњи састанак са нама је био 11.02.2019. године. Питам вас, да ли у односу на задње ставове има неког помака? Ако нема све је ово непотребно.

Ја Вас молим да прво пустите струју, и дозволите да ову ситуацију реши суд јер сте нас тужили. Ми ту имамо 3 удовице и жену од 78 година која у мраку иде у своју собу. То није хумано.

Друго, тражимо да Министар напише нову Одлуку којом ће се омогућити да се овај проблем реши.

ЛАЗИЋ
Ми смо се трудили да све урадимо транспарентно, у складу са Закључком Владе па је МО и поступило по том Закључку.

Проблем Војних бескућника ми је познат и траје јер је откупом станова дошло до умањења стамбеног фонда војске.

Разумемо вас, али ми што се Бристола тиче немамо законски основ да те људе изузмемо. Шта ће рећи други стамбени интересенти, па и ваши војни бескућници. Видимо да су сви прихватили осим 8 породица који имају своје разлоге.

Ми смо спремни да вам понудимо пристојан смештај, јесте привреми, али ви то даље кроз тужбе можда можете да решите.

Већину препорука ЗГ ће мо испунити. Што се тиче препорука за струју:
- Ми више нисмо корисници хотела Бристол.
- Немамо средства за плаћање струје и
- Немамо никакву могућност према електро-дистрибуцији и то сад техничко питање.

Уценама ништа нећете добити, а спремни смо да са сваким појединачно одржимо нове састанке. Нема говора да та група људи добије станове на трајном основу јер је то мимо Закона.

Вас Господине Ђукићу, знам да Вас цене па Вас молим да на станаре покушате да утичете.

Ми ће мо се бавити УВБС и решаваћемо Ваше проблеме. Размишљамо да и из овог контигента станова решимо неке војне Бескућнике.

Заштитник грађана
Искључење струје није техничко питанје. Војни бескућници нису некакви просјаци. То су часни и поштени људи који су одужили дуг држави. Добро су организовани и знају шта хоће. Ако ви нисте надлежни реците ми ко је и ја му сутра идем на врата.

Ђукић Владо
У школи смо учили да једном проблему можете прићи на више начина. Ви сте изабрали најлошији. За разлику од вас град је изабрао супротно другачији.

Нисте били транспарентни јер са нама нисте хтели да разговарате. Увек сте нешто крили. Рећи ћу вам да је Вулиново министарство, како он то каже једино које са нама никада, осим сада, није разговарало. Сви су са нама разговарали. Колико је то погрешно показује и ова данашња ситуација.

Кажете да сте поступили по Одлуци Владе. Ја кажем да сте сами писали Одлуку како је вама одговарало. Радио сам у МО па знам. Значи креирали сте све како вама одговара. Ту је проблем.

Погрешно размишљате када су у питању ставови војних бескућника у вези коначног решења лица из Бристола. Постоје лица која би била против, али бе већина рекла, напокон, нешто се почело дешавати.

Што се тиче мог утицања на станаре.
Да није мене у Бристолу би се до сада свашта издешавало. Ја сам један од ретких који те људе смирује. Иначе став лица која воде Удружење да се наше питање треба решавати кроз институције, а то је помоћу странке која је на власти. То могу да вам потврде многи посланици са којима сам ја на вези.

Тврдите да ви више не управљате Бристолом.
Ја овде имам допис Министарства Унутрашњих послова од пре месец дана. Они тврде да немају надлежност јер је утврђено да ви управљате Бристолом. Ко не говори истину. Они или ви.

Замолио би Вас да нас у медијима и на вашем сајту не етикетирате.
На то немате право. На крају то су лажи. Лист Курир је пре пар дана написао чак и имена лица кја су за Вас спорна. Та имена сте Куриру ви дали.

Лазић
Није ми јасно шта.

Ђукић
Пример Зоре Петровић.
Тврдите да у Р. Хрватској има стан, а она има неколико судских пресуда судова у РС које ви нећете да прихватите.
Следећи примери су примери разведених лица. И они имају судске пресуде па немате право да говорите о идеалној половини.
Пример Стојановића је страшан. Он има Решење о коришћењу собе од станбеног органа које сте ви преиначили. Такође има и Пресуду Управног суда да га без завршеног парничног поиступка не можете истерати. Тај поступак никад нисте покренули. То што ви радите је чисто безакоње.

Још једампут истичем да је срамота што се тако понашате према војним Бескућницима. Довели сте нас на ниво бескућника, а знате ли да сам ја као пилот учесник свих ратова. Знате ли да сам први пилот на кога је ТО Словеније лансирала ракету. Видео сам ту ракету и преживео сам, али је погинуо мој класић Јоргић Миленко. Да ли знате да сам ја ратни комадант као и да са за време бомбардовања био на Косову у штабу генерала Лазаревића. Поново када кажем ја, мислим и на друге бескућнике. Ми то нисмо заслужили.

Куљанин
Вашим документом тврдите да у војним објектима укупно има 560 војних бескућника. Шта је то за државу да реше овај проблем Зашто од града нисте тражили 500 и више станова па да једном за сва времена затворите војне објекте.

Лазић
Тражили смо више, а добили смо 134. Ми Планирамо да тим становима решимо и део војних бескућника. Министар би то решио посубном одлуком.

Ђукић
Е то није по закону јер су ти станови дати за решавање Бристола. Видите да Министар има посебна права па зато мислимо да и ово питање може да реши.

Заштитник грађана
Још једампут апелујем за струју. Заправо не апелујем већ тражим да се то питање одмах реши тако што ће те тим људима пуистити струју.

Отварам Вам врата своје институције па вам предлажем нови састанак у истом или проширеном формату, код мене.

Лазић
Прво ће мо да на разговор позовемо до краја недеље све из Бристола и поново ће мо им понудити решење.

Заштитник Грађана
Значи, следеће недеље састанак код мене.

Састанак је завршен у 15.15 часова

ИЗВЕШТАЈ САЧИНИЛИ:

1. Др. Куљанин Миодраг, станар хотела Бристол
2. Ђукић Владо, Председник УВБС

https://sr-rs.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2363350560447871&id=905664176216524&__xts__%5B0%5D=68.ARBA-71aIrgxrNAXhHY5Ej1qkywEWld3mTpHawlfjkEN20pjfg49hNxMIyRmBdxnIcsIHcsbHodAJWsgkeJB2p-D2FAxliXekUEFhGD4fQU22BypN6Tp9xCE7-1-xpBSD34tbuO5tfOzsdLBhTmo6YXIxNGcaqW6or_x1iuFjDI2A-wUu9idPtMwjxgXI3KR8jixJn4ouE6xw2dsHY-pD04h6yqJkrybeTG98HPjMaRMIHU7bGAFhkBJiu-pug4N6eTxEsq1zMSTaJlr0ayLwpBk7RL4NBjHrIWzcWKQeffFO3VvKOtlsYG5UU0eQLSqj4C1ynmZVR5LLSnNuFU0iQ&__tn__=K-R