Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas260
Juče171
Ove nedelje431
Ovog meseca3335
UKUPNO832642

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 9 guests and no members online

   

Београд: Кључеви стана за 270 избегличких породица

 

Кров над главом у земунском насељу Камендин јуче су добиле избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске

 

Аутор: А.В.четвртак, 20.06.2019.

 

(Фото Беоинфо)

 

Кључеви 270 станова у земунском насељу Камендин уручени су избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, у оквиру Регионалног стамбеног програма у Србији.

Нове станаре поздравио је градоначелник Радојичић који је, како преноси Беоинфо, истакао да је инвестиција вредна 7,9 милиона евра, док је град за земљиште, инфраструктуру и техничку документацију обезбедио око два милиона евра.

Радојичић је захвалио донаторима, а пре свега Европској унији и Развојној банци Савета Европе, и пожелео породицама које су добиле станове да им боравак овде испуне лепи тренуци.

Реч је о људима који су кров над главом чекали више од 20 година, а како је додао градоначелник, још око 6.700 избеглих лица није стамбено збринуто. Од 2014. године број избеглица које немају свој дом смањен је за око 30 одсто, а према најавама Радојичића, град и република трудиће се да ту цифру још више смање.

Тако ће на Новом Београду, у насељу Др Иван Рибар, бити саграђена 133 стана, а у насељу Овча још 250.

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је изградња станова људима који су стрпљиво чекали толико времена најпригоднији начин да се обележи 20. јун, Светски дан избеглица.

– Камендин је други по обиму пројекат који је завршен у оквиру Регионалног стамбеног програма. Први, овог значаја и величине, завршен је у Овчи, где смо петог марта прошле године уселили 235 избегличких породица. Тренутно се гради 267 станова у Ветернику, у Новом Саду, и 169 у Старој Пазови, где смо такође поставили камен темељац – рекао је Дачић.

 


 

промашено улагањепре 16 дана
Te зграде су одавно изграђене и биле годинама препуштене пропадању и черупању. Сада су их нашминкали и поделили станове у њима. И то је нешто, кад је џаба. А број оних који очекују стан као избеглице се смањује првенствено њиховим одласком у иностранство.

|

 

АлександарБПпре 16 дана
Где су ти људи живели тих 20 година ? Да ли су били запослени ? На који закон се позива влада градећи станове за људе који су већ 20 година становници Републике Србије са статусом избеглице ? Да ли они са усељавањем у те станове губе статус избеглица или им тај статус остаје доживотно ? Ко још може да поверује да се ти људи за 20 година нису снашли и скућили ?

|

 

Ока Антар Пара Царије пре 15 дана
Људи су 25 година живели по избегличким колективним центрима и у изнајмљеном приватном смештају; радили су, углавном "на црно". Не гради те станове Влада Србије, него Европска унија (уз учешће још неколико мањих донатора), кроз Регионални стамбени програм (у Србији, БиХ, Црној Гори и Хрвтатској), а трајна стамбена решења односе се само на оне који нису успели да поврате своје станове или куће у земљама порекла, или им повратак, из сасвим одређених разлога, није могућ.
 

 

 

Boškoпре 16 дана
Da su se zbrinuli sigirno im niko ne bi dodelio stan. Stavi prst na čelo i zapitaj se da li neko može da prehrani porodicu a da ne radi. U Srbiji ima ljudi sa ne rešenim stambenim pitanjem a da nisu izbeglice. Šta je tu čudno da neko ko je ostao bez svega nije uspeo da se skući za pomenuti period, dve trećine Srbije radi za minimalac, prosecna potrošačka korpa je skuplja od dve prosečne plate, brojke ti daju odgovor na pitanje.