Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 66 guests and no members online

   

Синдикати пензионера траже поништење одлука о продаји бања

У Удружењу синдиката тврде да се ова лечилишта продају испод тржишне цене, а да држава поклања по закону три и више пута већу субвенцију купцу
Аутор: Јасна Петровић-Стојановићуторак, 20.08.2019.
Врањска бања чека решење статуса (Фото Н. Тркља)

Удружење синдиката пензионера Србије тражи да се под хитно поништи одлука Управног одбора Фонда за пензијско и инвалидско  осигурање о продаји Куршумлијске и Врањске бање, јер је незаконита.

Михајло Радовић, председник синдиката, каже да се бање и рехабилитациони центри продају далеко испод тржишне цене, а држава поклања по закону три и више пута већу субвенцију купцу ради стављања у функцију и запошљавања радника незаконито купљених непокретности.

– Куршумлијска бања се продаје по цени која је за милион евра нижа од тржишне што је противзаконито. У Врањској се продаје земљиште без објекта од 4.000 квадрата, иако објекат постоји и то за 236.000 евра. Имовина ПИО фонда је приватна и укњижена је као таква, а не државна, ни јавна, па се чланови Управног одбора фонда, које бира влада, налазе у сукобу интереса када доносе одлуке о продаји непокретности у приватној својини. С обзиром на то да ништавост не застарева упозоравамо потенцијалне купце да се суздрже од закључења купопродајних уговора, јер неће моћи да се позову на савесност, односно да нису знали за незаконите радње – истиче Радовић.

У Удружењу синдиката сматрају да је на овај начин нанета огромна материјална штета оснивачима и Фонду ПИО те да следе кривичне пријаве против одговорних. Радовић отворено пита надлежне: ко се одважио да незаконито продаје (не питајући осниваче фонда), имовину Фонда ПИО, ко од кога купује оглашене непокретности, ко одобрава субвенције онима који су незаконито купили предметне непокретности и по којим критеријумима.

Валеријан Кадијевић, помоћник директора Сектора за имовинске послове пројектовања и заступања у ПИО фонду, потврђује за наш лист да се у више наврата писмено обраћао Управном одбору ПИО фонда да ван снаге стави одлуку о изменама правилника о располагању непокретностима ПИО фонда, којом је омогућено да се имовина распродаје по цени нижој 60 односно 80 одсто од тржишне.

– Указао сам на чињеницу у последњем обраћању ПИО фонду од маја ове године, да уколико дође до продаје Куршумлијске бање за умањени износ од милион евра, да ће фонд бити свесно и са намером оштећен за тај износ, али реакције није било – каже Кадијевић.

Он се у дописима Управном одбору осврнуо и на имовину Врањске бање, која се такође продаје, истичући да је фонд у изградњу својевремено уложио седам милиона евра, а да ће после продаје да инкасира 126.282 евра.

Ђуро Перић, доскорашњи председник Савеза пензионера Србије, каже да није тачно да је имовина пензијског фонда приватна.

– Још пре две године имовина фонда пренета је на државу, због чега је ПИО фонд између осталог и ослобођен плаћања огромних пореза на имовину бања и РХ центара, који нису у функцији деценијама. Приватна својина као таква не постоји и о њој можемо говорити само као о својини оног ко буде купио бање и РХ центре – каже он.

Он не сматра да ће пензионери на било који начин бити оштећени продајом других бања попут Матарушке, Богутовачке..., јер ће и даље у функцији најстаријих бити све оне бање у које они и сада иду о трошку државе. Тако да не видим проблем – каже он.

– Једино треба инсистирати да се све те бање продају по реалној, тржишној цени. Иначе, када неко говори о имовини ПИО фонда у овим бањама, треба да зна да се под тим подразумевају зидови, прозори и врата и ништа друго. Осим тога, добро је да се продајом ових бања развија здравствени туризам у Србији – закључује Перић.Антрфиле

У Дирекцији за имовину Србије немају времена за одговоре

„Политика” је прошле среде послала питања Републичкој дирекцији за имовину, која је заједно с ПИО фондом огласила продају бања, како би јавност сазнала детаље понуда пристиглих за куповину Врањске и Куршумлијске бање.

До јуче, међутим, одговор није стигао, јер како кажу, немају времена да одговоре.

http://www.politika.rs/scc/clanak/436155/Sindikati-penzionera-traze-ponistenje-odluka-o-prodaji-banja