Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 5 guests and no members online

   

20.05.2021 15:25    

Већина домаћинстава у Србији се труди да велике потрошаче користи само када је повољнија тарифа, односно кад почне "јефтина" струја

 

Obratite pažnju na oznake na brojilu: Jeftina struja ne počinje uvek od ponoći

 

Током тих сати цена струје је чак четири пута нижа, а Србија је иначе подељена у више зона, то јест, сатница повољније струје није свуда иста.

Електродистрибуција је овакав вид продаје електричне енергије увела како би се потрошња уједначила током дана и ноћи, а тиме и знатно смањило опретећење система. Како овај прелазак са "јефтине" на "скупу" струју не би био изненадан јефтина тарифа не почиње и не завршава свуда у исто време.

На подручју Београда сигнал за промену тарифа на бројилима шаље се аутоматски даљинским путем из командног центра дистрибуције и нижа тарифа примењује се од 24 до 8 сати сваког дана без обзира на сезонске промене у рачунању времена, нерадне дане, државне или верске празнике. С обзиром на то да се сигнал за промену тарифе шаље аутоматскине постоји могућност да се у доба ниже тарифе примењује скупља.

За подручје Војводине нижа тарифа примењује се у интервалу од 23 до 7 сати док је у Централној Србији корисницима електричне енергије струја по нижој тарифи обезбеђена у трајању од 22 до 6 ујутру.

 

 Тренутак почетка и завршетка јефтине тарифе нема никакве везе са подешавањем или баждарењем електричног бројила већ се почетак јефтине тарифе дефинише сигналом који даљински стиже из командног центра електродистрибуције.

Ако нисте сигурни у колико тачно сати почиње јефтина тарифа код васпостоји једноставан начин да то утврдите.

Двотарифно бројило има два бројчаника и региструје потрошену струју по вишој и нижој тарифи.Стрелица на бројилу или бројчана ознака 1 или 2 означава коју тарифу бројило региструје. Ако је стрелица усмерена нагорека броју 1значи да трошите скупу струјудок обрнуто означава јефтину тарифу.

Код дигиталних мерача постоји ознака Т1 и Т2. Ако је стрелица на дисплеју усмерена ка ознаци Т1то значи да је тренутно активна скупа тарифадок Т2 означава јефтину.

https://www.kamatica.com/vodic/obratite-paznju-na-oznake-na-brojilu-jeftina-struja-ne-pocinje-uvek-od-ponoci/64113