Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1480
Juče1097
Ove nedelje3982
Ovog meseca6886
UKUPNO836193

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 17 guests and no members online

   

Овера потврде о животу једино бесплатна у ПИО фонду

Више од 200.000 пензионера у Србији, који примају инострану пензију, у обавези је да једном годишње лично доставе доказ о животу, како би пензија наставила да им стиже, иначе се исплата обуставља
 
Аутор: Јасна Петровић-Стојановићчетвртак, 22.08.2019.
(Фото А. Васиљевић)

Пензионери који живе у Србији, а примају целу или део иностране пензије, у обавези су да једном годишње доставе иностраним пензијском фондовима потврду о животу.

У случају да то пропусте, фонд ће престати да им исплаћује инострану пензију, све док доказ да су живи поново не доставе. Ово је важно, пре свега, да би се спречиле злоупотребе и махинације каквих је било раније.

Наиме, дешавало се да пензионер премине, да се о томе не обавести фонд и да неко други годинама настави уместо њега да прима пензију, док се то на неки други начин не открије.

Достављањем потврде о животу гарантује се фонду, који исплаћује пензију, да је пензионер жив и да наставља да прима пензију. Оно што је посебно битно је да је ова услуга за пензионере код Фонда за пензијско и инвалидско осигурање бесплатна. Довољно је само као доказ понети личну карту ради идентификације.

Уколико инострани пензионер ову услугу затражи код нотара, мораће да плати.

Потврде се, кажу у ПИО, издају по правилу на обрасцу који на адресу пензионера стиже из страног фонда који исплаћује пензију, или надокнаду.

У Србији данас има више од 200.000 пензионера који су то право остварили радећи ван земље или у државама бивше СФРЈ. Највише њих пензију је остварило у Немачкој, Аустрији и Француској. И свако од њих обавезан је да достави потврду да је жив што је правни основ да пензија настави даље да се исплаћује.


Ова потврда, напомињу у ПИО, доставља се једном годишње.
Важно је да се зна да се достава образаца потврде о животу ради овере не односи на пензионере који имају пребивалиште у државама насталим на простору бивше СФРЈ, с обзиром на то да су 2015. године сви корисници дописом обавештени да могу да копирају старе обрасце или прибаве нове и предају га фонду у месту где им је пребивалиште.

У складу са Законом о ПИО пензионери који примају пензију само у српском фонду дужни су да на захтев овог фонда доставе уверење о животу када се у било ком периоду исплате пензија покаже за тим потреба.

Уколико је пензионер болестан, и не може сам да дође у ПИО фонд како би предао потврду о животу, мора да се обрати лекару код кога се лечи и затражи лекарско уверење, којим се потврђује да не може да дође до фонда лично. С тим што то лекарско уверење не сме да буде старије од два дана, а које у име болесног пензионера може да донесе неко други.

http://www.politika.rs/scc/clanak/436280/Overa-potvrde-o-zivotu-jedino-besplatna-u-PIO-fondu