Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas338
Juče171
Ove nedelje509
Ovog meseca3413
UKUPNO832720

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 6 guests and no members online

   

Пензионери на рубу сиромаштва: Држава им одузела достојанство, дала им болну и тужну старост

Најнижа пензија у Црној Гори од 1. јануара текуће године износи 128,14 евра. Износ најниже пензије за мјесец јун, која је исплаћена у јулу ове године, примило је 11.350 корисника

 
илустрација сиромаштва

Пензије у Црној Гори су од 2012. године порасле шест евра или 2,1 одсто, док је истовремено ПДВ порастао четири процента, а потрошачке цијене за 13,2 процента.

Према подацима до којих је дошао портал ИН4С, старосне, инвалидске и породичне пензије у пероду од 1985. до 2018. године су се драстично смањивале.

 

О тешком положају пензонера готово се свакодневно пише, они апелују на Владу Црне Горе да коначно нађе прихватљиво решење, али чини се, да она нема довољно разумијевања за овај проблем.

На мукотрпан живот наше најстарије популације указао је и извјесни Александар Драгићевић, који сматра да је поента живота и нешто ка чему сви тежимо – достојанствена старост.

“Најнижа пензија у Црној Гори од 1. јануара текуће године износи 128,14 евра. Износ најниже пензије за мјесец јун, која је исплаћена у јулу ове године, примило је 11.350 корисника. Стотину двадесет и осам еура. Шта се може са тим новцем? Струја је неких 40 евра најмање мјесечно и мора се платити – вода и смеће још 10 евра – само по један хљеб да се купи сваког дана је, још 20 евра… Од ово 11.350 корисника већина живи са партнером који не прима пензију, или са дјецом/унуцима који су незапослени. Већини је потребно више од овога, само да купе љекове“, каже Драгићевић.

 

О храни нећемо да причамо, додаје он.

„Сматрам да је поента живота и нешто ка чему сви тежимо – достојанствена старост. У међувремену одузели смо поштеним старинама достојанство и остала им је само – старост. Тешка и самотна, болна и тужна – старост. Запитате ли се моји вршњаци који немате дана радног стажа или имате пар година на минималцу – како ће се држава старати о вама када за то дође вријеме? Питате ли се како може да има за станове функционерима који примају плате по 1500 + евра, како има за ‘националне’ пензије “заслузним грађанима” од по 1000 евра? Одакле стотине хиљада и милиони за службено гориво и путовања? Одакле за вечере и ручкове по најскупљим ресторанима? О вашем трошку? Док они своју дјецу и себе лијече по иностранству или код приватника – ми саљемо СМС поруке подршке или чекамо мјесецима да нас доктор прими. То плаћа наша украдена младост и понижена старост.

Ви патите да би они могли и имали. Они су заслужни, а ви не! Они су држава а ми смо? Ми смо држава!!! Ти се питаш“, написао је Драгићевић на свом ФБ профилу.

https://in4s.net/penzioneri-na-rubu-siromastva-drzava-im-oduzela-dostojanstvo-dala-im-bolnu-i-tuznu-starost/