Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 49 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Kако изгледа понуда банке за конверзију дуга у "швајцарцима"

Kако изгледа понуда банке за конверзију дуга у "швајцарцима" 08 Jun 2019 06:43 #2283

08.06.2019.

Поједине банке почеле су да шаљу својим клијентима предлог понуде за закључење нових уговора о конверзији дуга за стамбене кредите подигнуте у швајцарским францима који проистиче из недавно усвојеног лекс специјалиса.
Evo kako izgleda ponuda banke za konverziju duga u "švajcarcima"
Ево како изгледа понуда банке за конверзију дуга у "швајцарцима"

Другим речима, због ступања на снагу Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима мораће да се мењају и уговори јер су правила знатно измењена. Она подразумевају да се преостали део дуга конвертује у евре и да добијени износ буде умањен за 38 одсто, а да каматна стопа буде ограничена на 3,4 одсто. Уколико су клијенти банака заинтересовани да под новим условима отплаћују своје кредите, они у року од 30 дана морају писмено да се изјасне.

"Блиц" је дошао у посед једне од понуда за закључење уговора о конверзији која је понуђена Београђанину М. П. из које се јасно види да му је лекс специјалис знатно олакшао отплату кредита.

- Ја сам за стан од 65 квадрата подигао кредит на 20 година у вредности од 79.294,98 швајцарских франака. После више од деценије отплате, где су последњих неколико година биле изузетно тешке јер је дошло до знатног увећања рата, мени је остао дуг од 36.703 швајцарска франка које је требало да вратим у наредних девет година. Након конверзије моје задужење у еврима износи 20.125,07. Ту понуду ћу прихватити јер ће моја рата уместо 327 швајцараца, што је 290 евра када се прерачуна, сада бити 202 евра, или готово за трећину мања. Дакле, мени је укупан дуг смањен за близу 12.500 евра, а месечна рата ми је нижа за 10.000 динара. Тих 10.000 динара у кућном буџету нису мала ствар - каже М. П. за "Блиц".

Он додаје да ће након потписивања уговора повући и тужбу коју је поднео против банке која му је одобрила кредит.
- Одустајање од судског спора је и услов за потписивање уговора о конверзији. Ја ћу то и урадити јер ми је јасно да судски спор може да траје годинама и да је неизвесно како ће се решити с обзиром на досадашње пресуде које су се доносиле по нашим тужбама. Ово ми је сигурнија опција која ми знатно омогућава да сервисирам свој дуг. По мојим сазнањима, многи од колега које су поднеле тужбу против банака повући ће их јер су нам понуђена решења знатно прихватљивија од оног што смо досад имали - наводи наш саговорник.

Највећи део овог умањења дуга М. П., али и још 15.785 грађана, ићи ће на терет државе, која ће из своје касе то платити 11,7 милијарди динара, односно близу 100 милиона евра. Она ће тако решити вишегодишње проблеме ових људи који су настали када је Централна банка Швајцарске одустала од везивања франка за одређену вредност евра и донела одлуку да се његова цена одређује тржишно, због чега им је знатно увећана не само рата кредита већ и главница дуга. Тиме ће се ставити тачка на сагу о кредитима који су у једном тренутку били јефтини и мамац не само за грађане Србије већ и Европе да се определе за примамљиво задужење у швајцарцима. А да је било примамљивије у односу на задужења у еврима показује и податак да је 2006. године, када почиње њихова експанзија, однос евра и франка био 1:1,7. У међувремену, франак се готово изједначио са евром, па је дошло до увећања месечних рата и до 2,5 пута. Сада ће цену "швајцарског рулета" који је дозволила држава, а који није донео добро многим породицама у Србији, она и платитити јер није донела механизме којима би банкама онемогућила овакве драстичне измене услова отплате.

Агонија многих породица тако ће бити решена уколико у међувремену нису остали без стана јер нису могли да по новим условима отплаћују рате. За њих је закон неважећи, као и за оне који су у међувремену због стреса изгубили и живот.

Рок за изјашњење 30 дана

Из већине банака нам је потврђено да су својим клијентима који су задужени у францима достављени уговори о конверзији и изјаве о прихватању понуде.- Закон о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима ступио је на снагу 7. маја. У складу с њим, банке су у обавези да понуде уговор о конверзији корисницима ових кредита и да се они изјасне о новим условима отплате дуга у року од 30 дана од пријема понуде. Ако су неки клијенти оправдано спречени да у том року склопе уговор с банком, могуће је да то ураде и након тог рока уколико обавесте банку - наводе у једној од банака.

Пример конверзије

Вредност кредита: 79.294,98 франака
Преостали дуг: 36.703,09 франака
Износ дуга након конверзије: 20.125,07 евра
Рата пре конверзије: 327,33 швајцарца (290 евра)
Рата након конверзије: 202,75 евра


2 коментара


Милева Еинстеин
Стварно ме радује сто це, најзад, бити ресена агонија тим људима. То уопсте није спорно.
Питање је засто нас, неколико милиона Срба, да дајемо новац за обестецење банака.? Опет је народ таоц дрзаве, који јој слузи за разна поткусуривања.

Муња
Немам никакав кредит, чуо сам за проблем у ЦХФ, али овде су људи уцењени да морају да одустану од тужбе према банци. Kонвертује се остатак... Мислим да би тужбом грађани боље прошли па су зато и понудили овај Леx специјалис. Распитајте се још. Желим вам све најбоље.


Извор: www.kamatica.com/vest/evo-kako-izgleda-p...-u-svajcarcima/58665
Last Edit: 08 Jun 2019 06:45 by Бранислав.
The administrator has disabled public write access.
Time to create page: 0.131 seconds
Powered by Kunena Forum ::