Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas160
Juče187
Ove nedelje347
Ovog meseca9993
UKUPNO839300

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 35 guests and no members online

   

Преко 3000 хиљаде вјерника у манастиру Подластва прославило 800 година СПЦ (ВИДЕО)

Дај Боже да данашње чудо Божије које се догодило овдје да буде измирење браће и да се прекине крваво братоубилачко коло. Да се сви надахнемо духом ове древне светиње и светог кнеза Лазара који се жртвовао

3
 
Манастир Подластва

Преко 3000 вјерника присуствују служби освећење параклиса Светом Великомученику Лазару у манастиру Рођења Пресвете Богородице у Грбаљској Подластви. Архијерејску литургију служи Његова светост патријарх српски г. Иринеј.

Свету литургију уз патријарха Иринија саслужују митрополит Црногорско-приморски Амфилохије, епископи Рашко-призренски Теодосије, умировљени Захумско-херцеговачки Атанасије, Будимљанско-никшићки Јоаникије, Диоклијски Методије, Бихаћко-петровачки Сергије, милешевски Атанасије и намјесник Бококоторски отац Момчило Кривокапић.

 

Свечаности присуствују амбасадор Републике Србије у Црној Гори Зоран Бингулац, градоначелник Будве Марко Бато Царевић, градоначелник Херцег Новог Стеван Катић.

Након литургије вјерницима су се  обратити патријарх српски Иринеј и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

принтскрин

Ово је велики дан наше свете и благословене земље Србије и српских земаља“, поручио је патријарх Иринеј вјерном народу у Грбљу.

 

Он казао да није у прилици да нешто више каже због свог здравственог стања, али да може да каже да је ово велики дан у нашој историји.

„Велики дан наше свете и благословене земље Србије и српских земаља. Камо среће и благослова Божијег када би овако прослављали све велике празнике“ нагласио је патријарх и додао:

Данас је велики благословени дан. Наша црква прије 8 вјекова добила је значајно признање да је постала аутокефална, да је постала равна свим другим великим православним црквама, почевши од Јерусалима. То превелико дјело издејствовао је Свети Сава, највећа личност наше цркве и државе“.

Српски патријар је апострофирао да су Свети Сава и Немања знали да без самосталне цркве не може бити самосталне државе и поставили темељ наше цркве и државе.

„Захваљујући том дару Божијем успјели смо да преживимо страшни средњи вијек. Нажалост, допустили смо да нас други дијеле и свађају и зато данас доживљавамо велика искушења. Али будући да имамо темељ духовни, имамо и велику благодат Божију. Са нама су браћо и сестре и многи велики угодници Божији и они нас неће оставити“, бесједио је патријарх.

Он је поручио српском народу да не напушта своја огњишта.

„Неће Господ допустити да нестанемо са лица земље. Све што нам треба дао нам је. Зато упућујем апел вама присутнима, а надам се да тај апел обиђе нашу земљу и отаџбину: Не остављајмо своју благословему земљу за коју су највећи синови дали допринос њеном успјеху и напретку. Не напуштајмо своју отаџбину. Ми смо благословени народ и наша култура и историја остављају чврсте темеље који се не мењају од данас до сјутра“, закључио је српски патријарх Иринеј.

вјерни народ

Митрополит Амфилохије: Данашње чудо да буде на измирење завађене браће

Митрополит црногорско-приморски Амфилихије апострофирао је да је данас велики дан и поздравио посебно амбасадоре, како је рекао „царске Русије“ и Србије и представнике наших општинских власти.

Дај Боже да данашње чудо Божије које се догодило овдје да буде измирење браће и да се прекине крваво братоубилачко коло. Да се сви надахнемо духом ове древне светиње и светог кнеза Лазара који се жртвовао“ истакао је митрополит и додао:

„Да се угледамо на патријарха којем су љекари рекли да не би требало да иде. То је велики дар свима нама у Грбљу и велики дар за овај народ Божији“.

Митрополит је истакао да данашње сабрање има посебан благослов јер је са нама и нови амбасадор царске Русије.

„Цар Николај је 1914 спасио Србију и Црну Гору када је српска војска кренула преко албанске голготе“ подсјетио је митополит и додао да нас посебно радује и присуство амбасадора Србије.

Подјетимо, јуче и данас се у манастиру Подластва прославља 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 1500 година од постојања манастира.

Програм су водили Славиша и Тијана Чуровић.

 ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=SXWxzydXSSs

 

Извор: https://www.in4s.net/preko-3000-hiljade-vjernika-u-manastiru-podlastva-slavi-800-godina-spc-video/